ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδική έκδοση της Deloitte

Η παγκόσμια οικονομία προχωρά ...σημειωτόν

Με μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται στις μέρες μας η παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ειδικής έκδοσης της Deloitte για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η παγκόσμια οικονομία προχωρά ...σημειωτόν

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, η αμερικανική ανάπτυξη παραμένει υποτονική και οι σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές μείωσαν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλη κινητικότητα λόγω των αναμενόμενων αλλαγών στην αμερικανική νομισματική πολιτική, της νέας πολιτικής στην Ιαπωνία, καθώς και της αστάθειας του κινέζικου τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα από την ανάλυση της Deloitte, ανά γεωγραφική περιοχή, προκύπτουν τα εξής:

Η κατάσταση στην ευρωζώνη

Τα καλά νέα για την ευρωζώνη για τα πρώτα δύο τέταρτα του 2013 ήταν ότι η κατάσταση δε χειροτέρευσε. Τα άσχημα νέα ήταν ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή συγκροτείται από χώρες με σχετικά καλή απόδοση, χώρες σε βαθιά ύφεση, αλλά και χώρες με μια «αίσθηση» χρηματοοικονομικής αγοράς και χώρες με αληθινές οικονομίες. Οι επενδυτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται το δίχτυ ασφαλείας που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά οι αρκετά αισιόδοξες απόψεις για τις χρηματοοικονομικές αγορές δεν επιβεβαιώνονται στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Η σύνδεση της διαφυγής από την ύφεση με την απόδοση των εξαγωγών, κάνει την ευρωζώνη να εξαρτάται από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαιτέρως στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια επιτυχημένη στρατηγική αλλά προϋποθέτει την συνεχή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών-ανάπτυξη, η οποία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ευρωπαϊκή οικονομία, λοιπόν, προκειμένου να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη θα χρειαστεί να βρει και άλλες πηγές ζήτησης, εκτός των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες αγορές.

Τι γίνεται με τις ΗΠΑ

Τα «κακά» νέα ότι οι ΗΠΑ σημείωσαν ανάπτυξη 1,8% το πρώτο τέταρτο του 2013 έναντι του 2,4% που είχε νωρίτερα εκτιμηθεί, υπενθυμίζουν ότι το 2013 είναι ένα έτος μετάβασης. Δεν αναμένονται υψηλότερα επίπεδα βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2014, όσο η οικονομία χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόστηκαν στις αρχές του χρόνου και στις περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες που ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη με αυτές τις προκλήσεις, οι προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώθηκαν σε βαθμό που η προσοχή τώρα να στρέφεται στην αναζήτηση του καταλληλότερου χρόνου για να μειώσει και να διακόψει τις αγορές ακινήτων η ομοσπονδιακή τράπεζα και το σχέδιο για αύξηση των επιτοκίων σε κανονικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.