ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι παζαρεύει ο Μητσοτάκης

Παίρνει παράταση, παίζονται οι απολύσεις

Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας. Νέο ραντεβού την Παρασκευή. Μικρές πιθανότητες να δεχθεί η Τρόικα ως απολύσεις, τους συμβασιούχους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

Παίρνει παράταση, παίζονται οι απολύσεις

Την ώρα που χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων διαδήλωναν εναντίον της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί, μεν, να μην λάμβανε τα εύσημα της τρόικας αλλά, πάντως, εξασφάλιζε τη θετική στάση των εκπροσώπων των πιστωτών έναντι των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί.

Άλλωστε, με δεδομένο τον αριθμό των 12.500 που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τις επόμενες ημέρες, οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν είχαν πολλά περιθώρια για ενστάσεις. Όχι ότι αυτές δεν υπήρξαν, ενόψει του επόμενου κύκλου διαθεσιμότητας και των απολύσεων του 2014 αλλά, όπως διαβεβαίωναν όλες οι πλευρές, το κλίμα ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος το αίτημα για δίμηνη παράταση στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας, ώστε αυτό να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 και όχι έως τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται, αίτημα που αναμένεται να ικανοποιηθεί από την πλευρά των πιστωτών.

Αντιθέτως, μικρές πιθανότητες επιτυχίας – εκτός κι αν πρυτανεύσουν πολιτικά κριτήρια – έχει η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να συνυπολογισθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι συμβασιούχοι που παραμένουν με δικαστικές εντολές, οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να κριθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Πρόκειται για περίπου 4.000 έως 5.000 συμβασιούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναμένεται να βρεθούν εκτός Δημοσίου και, προφανώς, αν συνυπολογιστούν στο στόχο των απολύσεων (4.000 για φέτος, 11.000 για το 2014) θα δώσουν μία σημαντική ανάσα στην κυβέρνηση.

Εχθές, οι εκπρόσωποι της τρόικας απέφυγαν να απαντήσουν στο αίτημα Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση. Ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιμείνει, κατά τη νέα συνάντηση των δύο πλευρών την Παρασκευή, προσδοκώντας σε μία απάντηση. Προφανώς θετική...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.