ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συχνό φαινόμενο οι μαχαιρομένοι μετανάστες

Περιορισμένες οι αυταπάγγελτες δικογραφίες για ρατσιστική βία

Μόλις 6 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελεία Αθηνών, για υποθέσεις ρατσιστικής βίας, την ίδια στιγμή που οι τραυματισμοί μεταναστών και η αντιμετώπισή τους από τα νοσοκομεία είναι πλέον, καθημερινό φαινόμενο...

Περιορισμένες οι αυταπάγγελτες δικογραφίες για ρατσιστική βία

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη και η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το μείζον θέμα των αυτόκλητων ομάδων πολιτοφυλακής σε συνοικίες της Αθήνας και στη χώρα γενικότερα. Από το νοσοκομείο της Νίκαιας επισημάνθηκε χθες ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο να αντιμετωπίζονται τις νύχτες περιστατικά μαχαιρωμένων μεταναστών από άγνωστες ομάδες. Όπως ωστόσο δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ελάχιστες είναι αυτή την ώρα οι δικογραφίες που έχουν σηματιστεί για ρατσιστικά εγκλήματα.  Το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου και προκύπτουν τα εξής: Βάσει των στοιχείων που απεστάλησαν από τους διοικούντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης, Ροδόπης, Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίου και Μυτιλήνης) και από την έρευνα που διενήργησαν οι υπηρεσίες τους, δεν προέκυψε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως μόλις 6 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες. Η μια δικογραφία εξ αυτών σχηματίστηκε κατόπιν ανάρτησης στο διαδίκτυο καταγγελίας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σχετικά με ξυλοδαρμό εργαζόμενου μετανάστη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης από εργαζόμενο οπαδό της Χρυσής Αυγής.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για την τύχη υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Πως σχολιάζει ο υπουργός τα στοιχεία; «Οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης», δηλώνει ο κ. υποπυργός. Ο κ. Αθανασίου επικαλείται το άρθρο 26 του Συντάγματος για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τονίζει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται θεσμικά ούτε να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ούτε να ζητήσει την παύση αυτών χωρίς τούτο να αποτελεί ανεπίτρεπτη συνταγματικά καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Ειδικά για τα στοιχεία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκύπτει ότι για δύο υποθέσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, η μια μετά από εκπομπή στο ΣΚΑΙ και η δεύτερη κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.