ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λένε Ελλάδα και πιστωτές

Το μέγεθος (του δημοσιονομικού κενού) μετράει

«Εδώ δημοσιονομικό κενό… Εκεί δημοσιονομικό κενό… Πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό»; Το γνωστό παιχνίδι του «παπά» αναμένεται να παίξουν Αθήνα και πιστωτές, με «φόντο» την διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Το μέγεθος (του δημοσιονομικού κενού) μετράει

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες «απέσπασε» τις δηλώσεις Μπαρόζο βάσει των οποίων «το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 δεν θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας», εντούτοις όλα θα κριθούν από το …μέγεθος της «τρύπας».

Η αγωνία άλλωστε της ελληνικής αποστολής ήταν έκδηλη και είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχεδόν το … «φώναζε» στις Βρυξέλλες ότι το «κενό» θα διαμορφωθεί «σαφώς κάτω» από το 2% του ΑΕΠ, όπως ήταν εκτίμηση της Κομισιόν στην έκθεσή της τον περασμένο Ιούλιο.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αξιωματούχου στο Reuters, ότι το δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2015-2016 θα είναι «σαφώς κάτω» από το 2% του ΑΕΠ.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι το ύψος του δημοσιονομικό κενό θα αποτελέσει κεντρικό σημείο συζήτησης –και «τριβής»- κατά τη νέα αξιολόγηση της Τρόικα, με την Ελλάδα να ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστούν τελικά νέα μέτρα για την κάλυψή του.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση -βάσει των μέχρι σήμερα πληροφοριών- θα επιστρατεύσει μια Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά και θα καλέσει τους δανειστές να δεχτούν να στηρίξουν μελλοντικές αποφάσεις για τη χώρα μας πάνω σε αυτή. Σκοπός της έκθεσης, είναι να υπάρχει αντίλογος στη διαπραγμάτευση, ο οποίος σχετίζεται και με την επόμενη δέσμη μέτρων.

Ακόμη, θέλει να πείσει ότι το χρηματοδοτικό κενό -που ήδη τρέχει- πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύση-εξπρές, ει δυνατόν μέσα στον Νοέμβριο.

Σε αυτή την μάχη η ελληνική πλευρά εκτιμά πως έχει τις «πλάτες» του ΔΝΤ, το οποίο μοιάζει να θέλει να αναδείξει το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές, προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι σεναριολογία που θα κρατήσει μήνες μόνο ζημιά θα κάνει στην οικονομία τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης.

Το Μαξίμου επιδιώκει να έχει τελικό σχέδιο εγκεκριμένο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην μπλεχτεί η υπόθεση και με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. που αρχίζει τη 1η Ιανουαρίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.