ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο στοίχημα της διοίκησής της

Η επόμενη μέρα στην Attica Bank

Τα σχέδια της διοίκησης Attica Bank και το μεγάλο στοίχημα για επιστροφή σε κερδοφορία του 2014.

Η επόμενη μέρα στην Attica Bank

Στην ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας Αττικής στην τραπεζική αγορά προσβλέπει η διοίκηση της τράπεζας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Η Attica Bank είναι η μόνη εγχώρια τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και βρίσκεται εκτός του ασφυκτικού ελέγχου του δημόσιου τομέα. Όπως σημειώνουν πηγές της διοικήσεις δυο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της τράπεζας. Το πρώτο είναι ότι πέτυχε την αύξηση κεφαλαίου, με την αποφασιστική στήριξη του ΤΣΜΕΔΑ, διατηρώντας έτσι την αυτονομία της. Το δεύτερο και σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι κατάφερε να μείνει όρθια όταν μεγάλες και παραδοσιακές τράπεζες όπως η Αγροτική ή η Εμπορική «έσβησαν» από το χάρτη της αγοράς. Έτσι η δραστική μείωση του αριθμού τραπεζών στην εγχώρια αγορά -καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν των τραπεζών- την καθιστά τη μοναδική εναλλακτική επιλογή πέραν των συστημικών τραπεζών. Ήδη η τράπεζα καταγράφει μια σημαντική ενίσχυση καταθέσεων παρά τη στασιμότητα της αγοράς την τελευταία περίοδο.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank διαθέτει ισχυρή ρευστότητα ενώ η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται κάτω από το 110%. Σήμερα η χρηματοδότησή της από το ευρωσύστημα διαμορφώνεται στο 6% όταν ο μέσος όρος για το τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στο 18%. Η τράπεζα σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη ρευστότητά της για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας με τη στοχευμένη χρηματοδότηση εξαγωγικών, τουριστικών, γεωργικών εταιριών καθώς και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατασκευής υποδομών και την ενέργεια.

Στόχος της διοίκησης Γαμβρίλη είναι μέσω της ανάπτυξης των εργασιών και παράλληλα με την συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και την μείωση του κόστους ρευστότητας η τράπεζα να επιστρέψει σε κερδοφορία το 2014.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.