ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα αποφασίζει για νέα μέτρα

Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

Όλα τα ανοικτά θέματα έπεσαν στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του επικεφαλής του Euro Working Group  Τόμας Βίζερ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με αιχμή του δόρατος την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 παραπέμφθηκε για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι πιστωτές μας επιμένουν ότι το κενό ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά το θεωρεί μηδενικό, το πολύ μέχρι 500 εκατ. ευρώ. Για το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τα χρήματα που θα χρειαστεί να πάρει η Ελλάδα στα μέσα της επόμενης χρονιάς, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το Δεκέμβριο. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε ακόμη ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και θα επικυρωθούν από την Eurostat τα στοιχεία για το ελληνικό πλεόνασμα.

Κουβέντα έγινε και για τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα που επιστρέφει τέλη του μήνα στην Αθήνα αλλά και το σενάριο για ένα τρίτο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ήδη οι συζητήσεις για το τελευταίο θέμα έχουν ανοίξει «για τα καλά». «Καυτό» όμως ζήτημα για την κυβέρνηση είναι αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την Αθήνα να αδημονεί για μία ξεκάθαρη λύση στην περίπτωση που επιλέξει να βγει στις αγορές προκειμένου να βρει σε μια… λογική τιμή τα κεφάλαια εκείνα που θα τις επιτρέψουν στο μέλλον να πληρώνει τις δαπάνες για τόκους καθώς και άλλες εσωτερικές της υποχρεώσεις.

Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το θέμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο του 2014, όπου ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του τις οποίες θα παρουσιάσουν σε Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Το ΔΝΤ πάντως επιμένει σε ένα «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό φαίνεται να επιθυμεί και η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να το δηλώνει επίσημα.
Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ θα «λειάνει» το έδαφος για πρόσθετα μέτρα από την τρόικα όπως προέκυψε από τις εργασίες του Eurogroup, αρχής γενομένης μάλιστα από το 2014 που η κυβέρνηση υπολόγιζε να την βγάλει «καθαρή» μόνο με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»

«Η κυβέρνηση που νομίζει ότι πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η έκδηλη αποτυχία του προγράμματος σε όλους τους στόχους, που αυτό έχει θέσει, συνεπάγεται τη λήψη νέων μνημονιακών μέτρων, που γκρεμίζουν συθέμελα το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημειώνει, επίσης, ότι η απάντηση στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Τέλος του έτους αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 16/10/2013

    […] αφορά το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε […]

  2. Pingback: Στουρνάρας: Τέλος του έτους οι αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό | Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. 16/10/2013

    […] αφορά το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.