ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αθήνα-Τελ Αβίβ

Η Αθήνα έχει πράγματι επενδύσει πάρα πολλά τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της ασφάλειας και της σταθερότητας με τη στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με το Ισραήλ; Πέρα από τη θερμή συνάντηση του Σαμαρά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (που υποκαθιστά τρόπον τινά την ένθερμη συνεργασία με την Τουρκία η οποία απερρίφθη μετά από την γνωστή επίθεση στο πλοίο), η Ελλάδα θεωρεί μεγάλη ευκαιρία τις θερμές σχέσεις με το Ισραήλ. Προφανώς η εξωτερική πολιτική του Τελ-Αβίβ δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική, ούτε βέβαια η προστασία του Ισραήλ από τις ΗΠΑ έχει το μέγεθος και τον δυναμισμό που θα θέλαμε να απολαύουμε εμείς από την Ουάσινγκτον.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ, σε ορισμένους τομείς τουλάχιστον, ανάμεσα στους οποίους σε πρώτη θέση έρχεται το μεσανατολικό, δεν συγκρίνουν ούτε κατ’ ελάχιστον την Αθήνα με το Τελ-Αβίβ. Μάλιστα μετά από την «σύγκρουση» με την Τουρκία, ακόμη και το κυπριακό έλαβε άλλη σημασία. Ο Νετανιάχου επαίνεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι κάτι νεοφανές συμβαίνει στην Ελλάδα. Επιπλέον, τόνισε ότι « τα έξυπνα λεφτά» θα οδεύσουν τώρα προς την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Όσο για την προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα για την καταπολέμηση του ναζισμού ο Νετανιάχου έφερε στο νου του ένα επεισόδιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από τον παπά και τον δήμαρχο μια λίστα με τα ονόματα των ανδρών του χεριού (όπου υπήρχαν και πολλοί Εβραίοι), τόσο ο παπάς όσο και ο δήμαρχος τους παρέδωσαν μια λίστα με δύο μόνο ονόματα – του παπά και του δήμαρχου. Φυσικά δεν έγινε νύξη στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης όπου χωρίς καμιάν υπερβολή το ντόπιο στοιχείο « πρόδωσε» κυριολεκτικά τους Εβραίους που υπερείχαν σε αριθμό από τους Έλληνες.

Όσο για τις υπογεγραμμένες εμπορικές συμφωνίες επισημάνθηκε πριν απ’ όλα η καλή γειτονία των δύο χωρών, εκ παραλλήλου δε μια σειρά συμφωνιών: αναφορικά με το περιβάλλον, της Ενέργεια, την προστασία του πολίτη, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Επίσης για την τουριστική ανάπτυξη, την εμπορική ναυτιλία, του τουρισμό κτλ. Ο Σαμαράς υπολογίζει πολύ στην υποστήριξη του Ισραήλ αναφορικά με την ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή επιτέλους θα οριοθετηθεί. Για το φυσικό αέριο θα κατασκευαστεί αγωγός; Που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (με δυναμικότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.