ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένει «πιο έμμεσες λύσεις» από Μάιο

Απίθανο θεωρεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Deutsche Bank

Οι όποιες αποφάσεις για τον τρόπο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα παρθούν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, εκτιμά η Deutsche Bank και την ίδια ώρα χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος». Προβλέπει επίσης ότι η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων.

Απίθανο θεωρεί νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η Deutsche Bank

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank ανέφερε την Τετάρτη ότι δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας και πως η όποια μορφή ελάφρυνσης θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων, απόφαση που θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters.

«Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς», ανέφερε η γερμανική τράπεζα και πρόσθεσε την εκτίμηση ότι «τόσο ένα δεύτερο PSI και ένα OSI είναι απίθανα, αλλά αναμένουμε πιο έμμεσες λύσεις, όπως μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων».

Η Deutsche Bank εκτιμά ακόμα πως «το πιο σημαντικό ερώτημα για την βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές».

Σήμερα, το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη να κατέχουν το 80% περίπου. Η κυβέρνηση στοχεύει καταρχήν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος ενώ εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει από τους εταίρους της ελάφρυνση του χρέους.

Στο σημείωμά της, η γερμανική τράπεζα εκτιμά, ότι παρά τον περιορισμό της κοινοβουλευτικής της δύναμης μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις και ο συντονισμός της είναι ευκολότερος. «Ο ηγέτης του "μικρού" εταίρου, Ευ. Βενιζέλος, είναι και επισήμως μέλος της κυβέρνησης και μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα μια ενημερωμένη κοινή πολιτική πλατφόρμα. Έξω από την κυβέρνηση, η δίωξη των βουλευτών της εξτρεμιστικής Χρυσής Αυγής είχε μικρή επίδραση στην ευρύτερη πολιτική σταθερότητα» επισημαίνεται.

Διαπιστώνει ακόμη αλλαγή στη σχέση της Ελλάδας με την τρόικα. «Οι ξένοι δανειστές έχουν γίνει πιο ανεκτικοί σε βραχυπρόθεσμες παραβιάσεις του προγράμματος, περιορίζοντας τον θόρυβο γύρω από τις εκθέσεις της αποστολής» θεωρεί και αποδίδει την αλλαγή «εν μέρει στη χαλάρωση της πίεσης για την περιφερειακή προσαρμογή στη διάρκεια του έτους και εν μέρει στην απόφαση για "σπάσιμο" του δανείου σε "μίνι-δόσεις", που έχει καταστήσει για την κυβέρνηση ευκολότερο τον σχεδιασμό και την εκπλήρωση βήμα προς βήμα των προαπαιτούμενων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.