ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος

Παρέμβαση για την εγκληματική προχειρότητα στα ληξιαρχεία

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν  δημοσιεύματα του Τύπου από τα οποία προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας.

Παρέμβαση για την εγκληματική προχειρότητα στα ληξιαρχεία

Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις. Ενόψει αυτών η Εισαγγελέας ζητά από τους συναδέλφους της σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας  να ενεργήσουν  κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση , με αναζήτηση καταρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα. Ακόμη σε κάθε περίπτωση ζητά  να ερευνηθεί  περαιτέρω η αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών και «αφού διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας».

Στην παραγγελία της, η κυρία Κουτζαμάνη επισημαίνει ακόμη ότι «θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), αρπαγή ανηλίκων (324 ΠΚ), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παρ. 2-3 Ν. 2447/96) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.

Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ΄άρθρο 7 παραγρ. 5 σε συνδ. με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.