ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αισιοδοξία έπεσε στο (δημοσιονομικό) κενό

Σε βράχο η κυβέρνηση

Δοκιμασία για τον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση το χθεσινό Eurogroup . Στη λογική μνημονίου παραμένουν οι Ευρωπαίοι.

 

Σε βράχο η κυβέρνηση

Αναντίστοιχη με την εικόνα αισιοδοξίας και απεμπλοκής από τα μνημόνιο που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση ήταν η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η ελληνική πλευρά βρέθηκε μεταξύ της τυπολατρίας των Ρεν και Νταϊσελμπλουμ, που παρέπεμψαν στην τρόικα και απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος» και, αφετέρου, της επιθετικότητας Άσμουνσεν, την οποία πολλοί απέδωσαν και στην προσπάθεια του Γερμανού τραπεζίτη να διεκδικήσει ρόλο στη νέα γερμανική κυβέρνηση, όταν αυτή συγκροτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή συνεδρίαση της ευρωζώνης ήρθε να φέρει τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αντιμέτωπους με μία δύσκολη πραγματικότητα:

  • η τρόικα δεν επιστρέφει, πριν οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση
  • παραμένει, αν όχι στο επίπεδο που το παρουσίασε ο κ. Γκιοργκ Άσμουνσεν αλλά πάντως εν αμφιβόλω, το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος. Ο κ. Όλι Ρεν σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, παραπέμποντας ουσιαστικά στους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς
  • το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, που ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. μέχρι το 2016, παραπέμπεται επίσης να συζητηθεί προς τα τέλη του έτους και σε απόλυτη συνάρτηση με το ενδεχόμενο ενός ακόμη προγράμματος ενώ η ΕΚΤ επιμένει να μην αποδέχεται το roll over των ομολόγων.
  • Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο ενός ακόμη πακέτου στήριξης συνοδευόμενου από κάποιας μορφής μνημονίου παραμένει και μαζί του ο κίνδυνος πολιτικών κλυδωνισμών

Μετά από μία περίοδο διαβουλεύσεων με παράγοντες που εμφανίζονται πιο ελαστικοί έναντι του ελληνικού προγράμματος, από το ΔΝΤ, αλλά και εσωτερικής... «αυτοεπιβεβαίωσης», η Αθήνα δέχτηκε χθες τα σαφή μηνύματα του... Βερολίνου ότι η προσπάθεια απεμπλοκής από το μνημόνιο δεν θα είναι εύκολη.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ο «τσαμπουκάς» που επιδιώχθηκε να περάσει, μέσω του νέου προγράμματος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο – όπως ισχυρίζονται κυβερνητικοί παράγοντες – ανακοινώθηκε ερήμην της τρόικας, μένει να φανεί πόσο αντοχή θα έχει.

Πέραν του πολιτικού κλίματος, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις και στα πρακτικά ζητήματα. Στο Μαξίμου, όπως επιβεβαιώθηκε και απ' όσα υπονόησαν οι Ρεν και Νταϊσελμπλουμ, θεωρούν δεδομένη την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης και τη μείωση του επιτοκίου των διμερών δανείων, ωστόσο παραμένει ασαφές αν αυτό θα κριθεί αρκετό προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020. Επί του παρόντος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η άρνηση των Ευρωπαίων να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» που θα αφορά στα διμερή δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αλλά και συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αναζητούν και εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χρέους, λύσεις που δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως συμμετοχή του δημοσίου τομέα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά στελέχη τουλάχιστον, δεν αποκλείεται να επιδιώξει το ελληνικό δημόσιο να «μαζέψει» ομόλογα από ιδιώτες, αγοράζοντας δηλαδή τίτλους που προφανώς διαπραγματεύονται σε επίπεδα του 55% – 60%, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.