ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα φόρων

Φοροεπιδρομή 2,16 δισ. ευρώ για το 2014

Βαρύς ο φορολογικός πέλεκυς για τους φορολογούμενους και το 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Φοροεπιδρομή 2,16 δισ. ευρώ για το 2014

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα ανακουφίσει τους πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 2,16 δισ. ευρώ από το 2013. Ταυτόχρονα θα απολέσουν μέρος της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης. Δηλαδή το 2014 θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τόσο για να πληρώσουν τους φόρους τους όσο και για την υγεία τους.

Τα επιπλέον 2,16 δισ. ευρώ θα προέλθουν:

- Από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες, τους εισοδηματίες και τους μισθωτούς και συνταξιούχους..

- Από την κατάργηση των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φόρο θα είναι η διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο και οι δωρεές προς το Δημόσιο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

- Από την αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν φόρους που θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων που θα εμφανίσουν για το 2013. Σε περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.

- Από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βʼ κατηγορίας), από 20% σε 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και από 20% σε 33% για το υπερβάλλον ποσό. Για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία ο συντελεστής φορολογίας των κερδών τους αυξάνεται από 20% σε 26%.

-Από την αύξηση της φορολογίας των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ από 20% σε 26%. Η επιβάρυνση περιορίζεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.

- Από τις αλλαγές στην φορολογία των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων. Στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 10%, και για τα επιπλέον εισοδήματα από την ίδια πηγή θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%.

- Από τη φορολόγηση των ακινήτων. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπολογίζονται έσοδα 2,9 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορλογούμενους ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ

Στο σκέλος των έμμεσων φόρων το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το 2013 παρά το γεγονός ότι το τρέχον έτος «κλείνει» με ύφεση 4% ενώ το 2014 υπολογίζεται ανάπτυξη 0,6%. Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολογίζεται να ανέλθουν στα 49,544 δισ. ευρώ από 46,99 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 4,4% ή κατά 2,55 δισ. ευρώ η οποία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δεν θα προέλθει από τη θέσπιση νέων φορολογικών μέτρων αλλά στηρίζεται στην απόδοση φόρων που έχουν ήδη θεσπιστεί αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί περίπου ένα δισ. ευρώ από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.