ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρες προβλέψεις από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Στο 34% η ανεργία έως το 2016

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ συγκρίνει την ύφεση της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων με την μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ το '30 και διαπιστώνει πως «ωχριά μπροστά στην ελληνική». Σύμφωνα με το ΙΝΕ, απαιτείται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, με βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της τάξης των 30 δισ. ευρώ για να δούμε ...ανάπτυξη.

Στο  34% η ανεργία έως το 2016

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, η ανεργία έως το 2016 θα έχει εκτοξευθεί  στο 34% ,  καθώς οι επιλογές της τρόικας, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διατηρούν την ύφεση και να μειώνουν την απασχόληση στη χώρα.

Στην έρευνα καταγράφεται ότι το 27,4% του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία τριάντα χρόνια σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου.

Επίσης, από τον Οκτώβριο  του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, με την ποσοστιαία μείωση να φτάνει το 28%.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι η  κατάσταση στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μιας «σαθρής οικονομικής θεωρίας» και επισημαίνεται πως «η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ του '30 ωχριά μπροστά στην ελληνική κρίση».

Ενώ στις ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1934) το ΑΕΠ ξεκίνησε να ανακάμπτει έπειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης που συρρίκνωσαν την οικονομία κατά περίπου 25%, στην Ελλάδα η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, με το ΑΕΠ να είναι ήδη σχεδόν 25% χαμηλότερο σε σχέση με το έτος έναρξης της κρίσης.

Παράλληλα, η  ανεργία στις ΗΠΑ άρχισε να μειώνεται μετά τον τέταρτο χρόνο της ύφεσης, ενώ στην Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδική πορεία, έχοντας ήδη ξεπεράσει το επίπεδο ανεργίας που καταγράφηκε στις ΗΠΑ στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης, και χωρίς η τάση αυτή να παρουσιάζει σημάδια αναστροφής. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεκίνησε να ανακάμπτει κατά τον πέμπτο χρόνο της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ στην Ελλάδα έπεσε πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.