ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση - κόλαφος της Pro Asyl

Απάνθρωπες πρακτικές κατά μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο

Η γερμανική κυβερνητική οργάνωση Pro Asyl, συνέταξε έκθεση η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις δεκάδων μεταναστών που έφτασαν στην ελληνική επικράτεια, καταγγέλλοντας απάνθρωπες και παράνομες πρακτικές επαναπροώθησης μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Απάνθρωπες πρακτικές κατά μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο

Η Pro Asyl διενέργησε έρευνα σε διάρκεια ενός έτους, κατά την οποία πήρε συνέντευξη διά ζώσης από 90 μετανάστες σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία, όπου επαναπροωθούνται μετανάστες που εντοπίζονται στην ελληνική επικράτεια. Η μη κυβερνητική οργάνωση επισημαίνει τη συνδρομή της Frontex στη φύλαξη των συνόρων και καλεί την Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες για παραβίαση -μεταξύ άλλων- της απαγόρευσης συλλογικών απελάσεων (όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.).

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας Γκούντερ Μπούρκχαρντ στο γερμανικό n.tv, «η Γερμανία προστατεύει σχεδόν το 100% των Σύρων προσφύγων, αλλά αυτό ισχύει για όσους καταφέρνουν να φτάσουν στη Συρία». Όπως σχολιάζει το γερμανικό κανάλι: «Όποιος τα καταφέρνει, μπορεί να μείνει, και την βρώμικη δουλειά της επαναπροώθησης, [η Γερμανία] την έχει αναθέσει σε άλλους».

Οι συνεντευξιαζόμενοι αναφέρουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ότι, έστω κι αν είχαν φτάσει σε ελληνικό έδαφος, οδηγούνταν ξανά στη θάλασσα υπό την απειλή όπλου, σε σκάφη που δεν ήταν αξιόπλοα και αφού τους είχαν αφαιρεθεί ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση και στην περίπτωση εκείνων που πέρασαν από το Φαρμακονήσι, («το είδος της κακομεταχείρισης σε εννέα άνδρες Σύρους πρόσφυγες μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήριο», τονίζει η έκθεση).

Σε κάποιες περιπτώσεις, καταγγέλλεται ότι οι μετανάστες κρατήθηκαν χωρίς να έχουν επαφή με κανέναν, ενώ δεν τους ζητήθηκαν άλλα στοιχεία εκτός από την εθνικότητά τους.  Άλλες αναφορές μιλούν για επαναπροώθηση μεταναστών αδιακρίτως, ακόμη και ηλικιωμένων ή αρρώστων.

Ένας Σύρος μετανάστης που πέρασε από τη Σάμο, περιγράφει τη συνάντησή του με τις αρχές: «Φορούσαν μάσκες που μπορούσαμε να δούμε μόνο τα μάτια. Πυροβόλησαν στον αέρα τρεις, τέσσερις φορές και ανέβηκαν στο σκάφος. Σηκώσαμε ψηλά τα χέρια, τράβηξαν τις γυναίκες από τα μαλλιά, δεν καταλαβαίναμε τι έλεγαν. Μας έβαλαν να γονατίσουμε, μας πήραν τα λεφτά, πέταξαν τα κινητά μας και τις βαλίτσες στη θάλασσα». Το σκάφος, αναφέρει ο Σύρος στην έκθεση, οδηγήθηκε σε τουρκικά ύδατα αφού ο κινητήρας του καταστράφηκε και αφέθηκε εκεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.