ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις Μερς

Δυνατή αλλά δύσκολη η απευθείας αγορά αξιογράφων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την δυνατότητα να αγοράζει αξιόγραφα απευθείας εάν χρειάζεται, αλλά δεν υπάρχει ένα ευρωομόλογο για να αγοράσει και επομένως είναι πολύ ευκολότερο να χρησιμοποιεί άλλα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής, ανέφερε σε ομιλία του ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.

Δυνατή αλλά δύσκολη η απευθείας αγορά αξιογράφων από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό (0,25%) την περασμένη εβδομάδα θορυβημένη από την πτώση του πληθωρισμού, ενώ υπήρξαν εκκλήσεις προς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια για να αγοράσουν αξιόγραφα και να τονώσουν τις οικονομίες τους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ ήταν ο πρώτος από τα κορυφαία στελέχη της που μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απευθείας αγορές αξιόγραφων αυτή την εβδομάδα, αλλά μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Μερς έκανε λόγο για σημαντικές δυσκολίες ως προς μια τέτοια πρωτοβουλία.

«Η εντολή μας προβλέπει ότι μπορούμε να κάνουμε αγορές πόρων», είπε ο Μερς. «Αλλά η Ευρώπη είναι λίγο διαφορετική υπό την έννοια ότι δεν έχουμε ενιαία κρατική οντότητα. . . Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επιλέξαμε άλλα εργαλεία», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.