ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαινιάζεται η αυξημένη επιτήρηση

Ενισχύεται ο ευρωέλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών

Με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη (ΕΕΑ) που θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γνώμες της για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ εγκαινιάζεται επί της ουσίας το νέο ενισχυμένο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας των ευρωπαϊκών οικονομιών που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ενισχύεται ο ευρωέλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αύριο να καλέσει τη μεν Γερμανία να λάβει μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης, τη δε Γαλλία μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών της.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή, οι νέοι κανόνες (που εισάγονται μέσω του εξάπτυχου, του δίπτυχου και της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση) βασίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του χρονοδιαγράμματος χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα εξασφαλίζει, όπως αναφέρει η Επιτροπή, σαφέστερους κανόνες, καλύτερο συντονισμό των εθνικών πολιτικών σε όλη τη διάρκεια του έτους, τακτική παρακολούθηση και ταχύτερες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.

Το σύστημα αυτό βοηθά, κατά την Επιτροπή, τα κράτη μέλη να εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές τους δεσμεύσεις, καθιστώντας παράλληλα την Οικονομική και Νομισματική Ένωση πιο ισχυρή.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που καθιερώθηκε το 2010, εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη συζητούν τα δημοσιονομικά και οικονομικά τους σχέδια με τους εταίρους τους στην ΕΕ σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό τους επιτρέπει τον εκατέρωθεν σχολιασμό των σχεδίων και δίνει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να παρέχει σε εύθετο χρόνο κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα πολιτικής, προτού παρθούν αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η Επιτροπή ελέγχει επίσης εάν τα κράτη μέλη εργάζονται για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την καινοτομία, το κλίμα και τους στόχους για τη μείωση της φτώχειας με την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, Ευρώπη 2020.

Ο κύκλος ξεκινά τον Νοέμβριο κάθε έτους με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης που καταρτίζει η Επιτροπή (γενικές οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ), η οποία παρέχει στα κράτη μέλη κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα πολιτικής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.