ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικού περιοδικού

Ο ναζιστής συλλέκτης Κορνέλιους Γκούρλιτ ζει;

Ο ναζιστής συλλέκτης Κορνέλιους Γκούρλιτ, που θεωρούνταν νεκρός, στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί 1406 πίνακες ζωγραφικής διάσημων καλλιτεχνών, φέρεται να διαμένει στο παλιό του διαμέρισμα.

Ο ναζιστής συλλέκτης Κορνέλιους Γκούρλιτ ζει;

Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο άνθρωπος που έκρυψε ένα ολόκληρο ναζιστικό θησαυρό από χαμένα αριστουργήματα στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, είναι ακόμα ζωντανός και μένει στην ίδια διεύθυνση, σύμφωνα με δύο διαφορετικές αναφορές.
Δημοσιογράφοι από το γαλλικό περιοδικό Paris Match, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον Κορνέλιους Γκούρλιτ σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο αφού πρώτα τον είδαν να βγαίνει από το μοντέρνο διαμέρισμά του στην περιοχή Schwabing του Μονάχου. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γκούρλιτ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη με την αινιγματική φράση: «Η αποδοχή που έρχεται από τη λάθος πλευρά είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».

Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα με καλοχτενισμένα μαλλιά να σπρώχνει το καρότσι του σούπερ μάρκετ. Το περιοδικό Paris Match που εστιάζει κυρίως στις Ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες, περιέγραψε τον Γκούρλιτ ως έναν ηλικιωμένο με «κομψή συμπεριφορά» και «διαπεραστικά μπλε μάτια γεμάτα φόβο και θυμό».

Εν τω μεταξύ, μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Κορνέλιους Γκούρλιτ δημοσιεύτηκε στο γερμανικό Spiegel και φαίνεται να υποστηρίζει τη θεωρία πως ο Γκούρλιτ συνεχίζει να ακολουθεί την παλιά ρουτίνα του, παρά το σάλο που έχει προκληθεί με τους χαμένους πίνακες ζωγραφικής.

Η επιστολή που φέρει ημερομηνία 4 Νοεμβρίου και έχει αποσταλεί από τη διεύθυνση που βρέθηκαν τα έργα τέχνης, ζητά από το περιοδικό να μην αναφερθεί ξανά στο όνομά του.

Φαίνεται μάλιστα πως η αρχική πρόθεση του 80χρονου ήταν να αποστείλει την επιστολή όχι στο Spiegel, αλλά στο ανταγωνιστικό του περιοδικό Focus, που έφερε στη δημοσιότητα την ιστορία. Τη Δευτέρα, όταν ο Γκούρλιτ έγραψε το γράμμα του, το Der Spiegel δεν είχε ακόμη δημοσιεύσει το άρθρο του για τον εντοπισμό των πανάκριβων έργων τέχνης.
Την Τρίτη, οι Βαυαρικές τελωνειακές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται ο Γκούρλιτ, τροφοδοτώντας τις εικασίες πως μπορεί να είναι νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Γκούρλιτ, αν και πολλοί θα αναζητήσουν απαντήσεις από τον ίδιο τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέχρι τώρα από τις αρχές έχουν εγείρει μέχρι στιγμής περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις. Παραμένει ασαφές το πόσα από τα έργα αυτά είχαν λεηλατηθεί από τους Ναζί ή είχαν κατασχεθεί από τις Εθνικές Πινακοθήκες ως «εκφυλισμένη τέχνη».
Σε μια ακόμη επιχείρηση της αστυνομίας, το Σάββατο, κατασχέθηκαν ακόμη 22 έργα τέχνης από ένα διαμέρισμα κοντά στην Στουτγάρδη, που ανήκει στον Νικολάους Φράσλε, κουνιάδο του Κορνέλιους Γκούρλιτ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.