ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Αμερικανικό Ιράν

Η Μέση Ανατολή είναι τόσο περίπλοκη περιοχή ώστε ακόμη και οι βετεράνοι διπλωμάτες απορούν και εξίστανται κάθε φορά που σημειώνονται μεταβολές στο διπλωματικό πεδίο οι οποίες τους αφήνουν σύξυλους. Ειδικά το Ιράν συγκροτεί μια νεοπαγή δύναμη αλλά συνάμα και έναν αδύναμο γίγαντα που είναι δύσκολο να υποψιαστούμε πόθεν ελέγχεται. Δικαιολογημένα ο Γιώργος Δελαστίκ προέβλεπε ότι η εκλογή του Ροχανί «σηματοδοτεί την κάμψη του φρονήματος αντίστασης του ιρανικού λαού και ότι οι Ιρανοί δείχνουν να είναι έτοιμοι να υποταχθούν στις ΗΠΑ». Πράγματι, μέσα σε ένα πεντάμηνο οι Ιρανοί ήπιαν το νερό της λήθης και προσέφεραν γη και ύδωρ στην Ουάσινγκτον. Το σχέδιο «κατοχής» μιας χώρας δεν επιτυγχάνεται πλέον - μόνο - με τα όπλα.

Απεναντίας, παρά το «ξένο» για τους δυτικούς κλίμα που δημιουργούν οι θρησκευτικές εντάσεις και τον ιδιάζοντα καπιταλισμό που ισχύει στην ιρανική κοινωνία, το κλίμα της συγκατάθεσης εδραιώνεται κανονικά, η συναίνεση εμφανίζεται θεμελιωμένη, οπότε ο ιρανικός καπιταλισμός δεν διακινδυνεύει τον χαρακτήρα του. Περιττό να τονίσουμε ότι το Ισραήλ – χώρα με πυρηνικά όπλα όπως και το διατυμπανιζόμενο «πυρηνικό» Ιράν – συν τη Σαουδική Αραβία εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην Ουάσινγκτον διότι χάνουν αυτομάτως τον χαρακτήρα των ημετέρων εταίρων.

Αν λάβουμε υπόψη τις εξεγέρσεις στη βόρειο Αφρική, όπου οι χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία) συν το Μεγάλο Μαγκρέμπ που περιλαμβάνει επίσης τη Λιβύη και την Μαυριτανία έκαναν κάποια επίδειξη ισχύος, στην περίπτωση του Ιράν τα πράγματα μεταβλήθηκαν χωρίς να πέσει πιστολιά. Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ είναι απλό όσο και εντυπωσιακό. Με άλλα λόγια μεταβάλλονται άρδην οι συσχετισμοί των δυνάμεων στην περιοχή με αποτέλεσμα οι παλαιοί ρόλοι να υποβαθμίζονται, ενώ οι πρώην αντίπαλοι προάγονται –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό τόσο στην εσωτερική ειρήνη του Ιράν όσο και στις εσωτερικές συμμαχίες.

Αντί να δούμε ένα Ιράν με φιλοπόλεμη διάθεση, οι συμφωνίες με την Ουάσιγκτον έφεραν ένα κλίμα που μόνο πολεμική διάθεση δεν προδίδει. Ο Ροχανί, εκπρόσωπος και ηγέτης του φιλοδυτικού αστικού μπλοκ από τη μια, και ο Αγιατολάχ από την άλλη προέβαλαν μιαν ενθουσιώδη και αναπάντεχη συναίνεση. Οι αρνήσεις του Ιράν και η επίδειξη πυρηνικών όπλων έναντι των ΗΠΑ από τούδε και στο εξής θα χρησιμεύουν σε ενδείξεις ειρήνης και συμμαχίας – ήτοι οι Ιρανοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν ο,τι τους ζητηθεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.