ΚΟΣΜΟΣ

Για το 2014

Ανάπτυξη 1,6% προβλέπουν οι Γερμανοί «σοφοί»

Το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων» της γερμανικής οικονομίας, οι αποκαλούμενοι και «πέντε σοφοί», προβλέπουν ανάπτυξη 1,6%, για το 2014 στη Γερμανία.

Ανάπτυξη 1,6% προβλέπουν οι Γερμανοί «σοφοί»

Η ανεξάρτητη ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση και οι προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας το 2014 δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με αυτές, ο δείκτης ανάπτυξης στη Γερμανία θα φτάσει το 1,6%, ενώ ο αριθμός των ανέργων θα περιοριστεί στα δύο εκατομμύρια εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση είχε προβλέψει ανάπτυξη 1,8% για το 2014, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιο συγκρατημένη στις προβλέψεις της και κάνει λόγο για 1,4%.

Κριτική για τις διαπραγματεύσεις

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες παρεμβαίνουν εμμέσως πλην σαφώς και στις διαπραγματεύσεις χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο πλαίσιο αυτό επικρίνουν τις εξαγγελίες για αύξηση συντάξεων, καθιέρωση ελάχιστου ωρομισθίου και περισσότερες εξαιρέσεις από την τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Υποστηρίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν «επιστροφή στο παρελθόν» και ακυρώνουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντας 2010» που είχε προωθήσει ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «θα λάβει σοβαρά υπόψη» την κριτική που διατυπώνουν οι «πέντε σοφοί».

Δεν βλέπουν «φούσκα ακινήτων»

Εξάλλου, οι «πέντε σοφοί» δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ότι επίκειται «φούσκα ακινήτων» στη Γερμανία, αν και επισημαίνουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζεται μία υπερβολική αύξηση των τιμών.

Πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε επισημάνει ότι σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Φραγκφούρτη, η Κολωνία και το Ντίσελντορφ τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα κατά περίπου 20%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.