ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι ξαναρχίζουν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους

Νέοι σταθμοί και μέχρι 60% πάνω τα διόδια

Στα 740 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα οφέλη των εργολάβων από τους τρεις νέους σταθμούς διοδίων στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος (Νέα Πέραμος, Πάχη, Άγιοι Θεόδωροι) τριών ακόμα μέσα στην Αττική σε  Άγιο Στέφανο - Βαρυμπόμπη και την αύξηση έως 60% στο αντίτιμο των διοδίων εντός Αττικής.

Νέοι σταθμοί και μέχρι 60% πάνω τα διόδια

Όπως προκύπτει από την κατάθεση των αναθεωρημένων συμβάσεων στη Βουλή, την Παρασκευή, την άνοιξη του 2014 θα έχουν αρχίσει τα έργα και στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στους άξονες: Μαλιακός-Κλειδί, Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα, Αντίρριο-Γιάννενα.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τις 9 Δεκεμβρίου, για αρχίσει άμεσα η εκταμίευση κονδυλίων και τα πρώτα εργοτάξια να αρχίσουν τις εργασίες έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η επανέναρξη των έργων που εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία καθώς θα αυξήσεις το ΑΕΠ 1,5% σε βάθος τριετίας και θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, θα αποτελέσει σημαντική επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πιο συγκεκριμένα, η επανεκκίνηση των έργων  θα σημάνει αύξηση των σταθμών διοδίων, αλλά και αύξηση του κόστους διέλευσης ανά χιλιόμετρο κατά 0,04 σεντς + ΦΠΑ. Ειδικότερα στους σταθμούς διοδίων της Νέας Οδού, όπως Αφίδνες, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Θήβα, ο μέσος όρος αύξησης διοδίων είναι περίπου 60%. Για την Πελασγία, στο τμήμα «Μαλιακός-Κλειδί», το τίμημα από 2,70 ευρώ για τα ΙΧ, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 30% και φτάνει στα 3,50 ευρώ.

Επίσης θα προστεθούν τρεις νέοι σταθμοί στο Ελευσίνα-Κόρινθος (Νέα Πέραμος, Πάχη, Άγιοι Θεόδωροι) και τρεις ακόμα στην Αττική σε Άγιο Στέφανο και  Βαρυμπόμπη.

Το κόστος που θα επωμιστεί  το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ και θα προέλθουν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και ένα δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.  Από αυτά η επιπλέον χρηματοδότηση είναι 215 εκατ. ευρώ στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, 179 εκατ. ευρώ στην Ιόνια Οδό, 410 εκατ. ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και 250 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.