ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ιστορικό αφιέρωμα του matrix24.gr

Η μεγάλη νύχτα του αιματοκυλίσματος

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ξημερώνοντας Σάββατο 17 Νοεμβρίου, από τους στρατώνες στο Γουδί και του Διόνυσου ξεκινούν οι πρώτες φάλαγγες αρμάτων με κατεύθυνση τον χώρο των συγκρούσεων, ενώ 15 λεπτά μετά, τα πρώτα τανκς κάνουν την εμφάνισή τους στον κόμβο των Αμπελοκήπων.

Η μεγάλη νύχτα του αιματοκυλίσματος

Σάββατο 17 Νοέμβρη
Η αντίσταση όσο άνιση κι αν φαίνεται συνεχίζεται με το κέντρο της Αθήνας να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τα τανκς κινούνταν άλλα προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και άλλα προς την Πανεπιστημίου καταλαμβάνοντας επίκαιρες θέσεις.
Λίγο πριν τη 1, τα τανκς πατάνε στην οδό Πατησίων και τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικοί κυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Μισή ώρα περίπου μετά τη 1, οι διαδηλωτές έξω από το Πολυτεχνείο παραμένουν και συνεχίζουν να αμύνονται με αυτοθυσία.

Πριν τις 2 αρχίζουν να υποχωρούν. Αρκετοί βρίσκουν καταφύγιο σε κοντινές πολυκατοικίες, οι ένοικοι των οποίων αφήνουν τις πόρτες επίτηδες ανοιχτές για να τους προφυλάξουν από τη μανία των οπλισμένων διωκτών τους. Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται πως όσοι θέλουν ν' αποχωρήσουν, μπορούν να φύγουν τώρα προτού οι πόρτες κλείσουν οριστικά. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου μεταδίδει μηνύματα προς τους στρατιώτες: " Φαντάροι αδέλφια μας, είμαστε άοπλοι, θα σας υποδεχτούμε με χειροκροτήματα". Παγερή σιωπή που θρυμματίζεται από πυροβολισμούς είναι η απάντηση. Στη 1:50 μετά τα μεσάνυχτα, ο Ρ/ Σ του Πολυτεχνείου διακόπτει την μετάδοσή του προσωρινά, και στη 1:59 επαναλειτουργεί. Εν τω μεταξύ στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα αστυνομικοί καραδοκούν σαν άγρια θηρία για τη λεία τους, ενώ τα άρματα Μ 48 και Μ 113 είχαν σταθμεύσει απειλητικά στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ με τα κανόνια στραμμένα κατά των πολιορκημένων στο Πολυτεχνείο, ενώ με τους προβολείς φώτιζαν σαρωτικά τα παράθυρα του κτιρίου. Τρία άρματα προχωρούν από την Αβέρωφ και σταματούν προς τη κεντρική πύλη καθώς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ επιτροπής των φοιτητών και δυνάμεων καταστολής για ασφαλή αποχώρηση των εγκλείστων από το τόπο της εξέγερσης. Και ενώ υποτίθεται ότι γίνονται προσπάθειες συνεννόησης και ο Ρ/Σ του Πολυτεχνείου έχει και πάλι διακόψει τη μετάδοση του,
μπροστά από το κτίριο παρατάσσονταν και άλλα τανκς σε θέση μάχης. Λίγο πριν τις 3 το δολοφονικό σχέδιο εξόντωσης βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη για ανάληψη δράσης.
Στις 2:59 τρία τανκς εφορμούν προς το Πολυτεχνείο ενώ ένα τεθωρακισμένο ΑΜΧ 30 απέναντι από την κεντρική πύλη, οπισθοχωρεί λίγο και αμέσως πέφτει με ορμή πάνω της. Η πύλη γκρεμίζεται και πολλοί φοιτητές που στηρίζονταν στο κιγκλίδωμα καταπλακώνονται. Μετά την είσοδο του τανκ αστυνομικοί και άνδρες των ΛΟΚ εισβάλουν στο προαύλιο . Οι εξεγερμένοι μετά από συγκρούσεις από κτίριο σε κτίριο παραδίδονται και με τα χέρια ψηλά οδηγούνται έξω προς τις αστυνομικές κλούβες και τα στρατιωτικά φορτηγά. Αρκετοί κατορθώνουν έντρομοι από τη βίαιη αστυνομική μανία να διαφύγουν από τις πλαϊνές πόρτες αλλά καταδιώκονται στους δρόμους όπου επικρατούν συνθήκες εκδικητικού πογκρόμ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 35 λεπτά μετά τις 3, το Πολυτεχνείο αδειάζει και τα ασθενοφόρα απομακρύνουν από τα κτίρια τραυματίες και νεκρούς. Οι πυροβολισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται ωστόσο μέχρι τα χαράματα στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους. Στις 5, τα τανκς αποχωρούν από το χώρο του Πολυτεχνείου κατευθυνόμενα προς το Πεδίον του Άρεως.
Το τραγικό ξημέρωμα η Αθήνα μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη. Σε Χαυτεία, Ομόνοια, Πανεπιστημίου, Κλαυθμώνος και σε δεκάδες άλλους δρόμους και πλατείες τα ίχνη από οδοφράγματα, αποκαΐδια, κατεστραμμένα αντικείμενα και ξεραμένα αίματα μαρτυρούν μια μαρτυρική νύχτα . Όλα τα δημόσια κτίρια είναι κυκλωμένα από ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών.
Στις 7 το πρωί, ο κόσμος εκδιώκεται από τα πεζοδρόμια απέναντι από το Πολυτεχνείο ενώ στις 7:30 αρχίζουν πάλι οι διαδηλώσεις στους δρόμους όταν επιχειρείται να καταληφθεί
το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στην οδό Αριστοτέλους. Στις σφοδρή σύγκρουση που ακολουθεί με δυνάμεις αστυνομικών και τανκς που καταφθάνουν επειγόντως οι διαδηλωτές υποχωρούν. Ωστόσο οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σποραδικά ν μέχρι τις 11 βράδυ όταν ο αιματοβαμμένος δικτάτορας Παπαδόπουλος επαναφέρει το στρατιωτικό νόμο. Είναι η αρχή του τέλους του.
Μια εβδομάδα αργότερα τα τανκς επανέρχονται στους δρόμους των πόλεων για να τον αντικαταστήσουν με ένα νέο δικτάτορα. Σε λιγότερο από 10 μήνες μετά ο δικτάτορας
Ιωαννίδης και τα ανδρείκελά του ανοίγουν εγκληματικά το δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ο ξεσηκωμός του λαού και το εθνικό έγκλημα γκρεμίζουν τη δικτατορία κάτω από τη μπότα της οποίας η χώρα και ο λαός δεινοπάθησαν επί μια επταετία για να επαναφέρουν με την μεταπολίτευση του Ιουλίου 1974 τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η λίστα με τους πραγματικούς νεκρούς της εξέγερσης του Νοέμβρη

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ενωσης Κέντρου), στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη.

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Mόλντε της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973.

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων.

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973 στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16.11.1973, στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της.

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, στην οδό Πατησίων.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Αιγάλεω. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν σε ταράτσα επί της πλατείας Αιγύπτου 1.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Πατησίων και Κότσικα.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Στις 17.11.1973,στην πλατεία Ομονοίας.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της.

17. Δημήτρης Θεοδωράς του Θεοφάνους, 5½ ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρωνος 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Δροσοπούλου και Κύθνου.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στεργίου 63 ετών, βιοτέχνης, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, κάτοικος Φερών 5, Αθήνα. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.