ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η πόλωση και ο ανύπαρκτος «τρίτος πόλος»

Ένα πρόσφατο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείται υπέρ της «ανάγκης» συγκρότησης ενός «τρίτου πόλου» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνο της πόλωσης. Με λίγα λόγια, οι θιασώτες αυτού του επιχειρήματος κατηγορούν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως δημιουργούν συνεχώς τεχνητή, αλλά οξεία και διχαστική, πόλωση, για μικροκομματικά οφέλη, δηλητηριάζοντας το πολιτικό κλίμα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ίδιου επιχειρήματος, ένας «τρίτος πόλος» θα μπορούσε να είναι η «ψύχραιμη φωνή» που θα «απεγκλωβίζει» τους πολίτες από τα διλήμματα που τους θέτει η άγρια πόλωση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι, όσο περνούν οι μέρες και γίνονται πυκνότερες οι πολιτικές εξελίξεις, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τελούν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Ένθεν κακείθεν ανταλλάσσονται βαριές κατηγορίες και κουβέντες, επικρατούν οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί και η λογική των «ταλιμπάν» που πολεμούν τον αντίπαλο ως φορείς της μίας και μόνης αλήθειας.

Αντι-ΣΥΡΙΖΑ

Όμως, οι περισσότεροι εκ των θιασωτών αυτού του επιχειρήματος δεν «ξορκίζουν» απλώς την πόλωση. Επιπροσθέτως, παίρνουν και θέση επί όλων των ζητημάτων, βάσει των οποίων δημιουργείται η πόλωση. Και, ω του θαύματος, οι «νηφάλιοι» εραστές του «τρίτου πόλου» δεν αποφεύγουν να γίνουν και οι ίδιοι κομμάτι αυτής της πόλωσης. Αλλά… μονόπλευρα.

Όσοι παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες τοποθετήσεις και την αρθρογραφία των υποστηρικτών του «τρίτου πόλου», των «58» και της «Κεντροαριστεράς», διαπιστώνουν (και δεν χρειάζεται να αναφερθούν ονόματα…) ότι όλοι εκείνοι που ξορκίζουν την πόλωση δεν τηρούν ίσες αποστάσεις.

Αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά τη δημιουργία του «τρίτου πόλου», θα ενοχλείτο εξίσου από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί καταψηφίζει τη μείωση –έστω ορισμένων- γενοσήμων, αλλά και από τις κραυγές του ανεκδιήγητου τηλεπωλητή-υπουργού Υγείας.

Αν κάποιος «ξορκίζει» την πόλωση, θα απέρριπτε με τον ίδιο τρόπο και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την «άλλη λύση» που δεν έχει παρουσιάσει με λεπτομέρειες, αλλά και την κυνική και προκλητική δήλωση Στουρνάρα πως «δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα».

Αν κάποιος επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις, θα ενοχλείτο και από τους ΣΥΡΙΖΑίους, αλλά και από τους Νεοδημοκράτες βουλευτές που έκαναν χθες μπάχαλο τη Βουλή με τις κραυγές τους.

Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ψάχνει την «εναλλακτική αφήγηση», αντιδρά και στην προτροπή της Γερμανίδας ευρωβουλευτού της Αριστεράς «να κάνουμε τα μαθήματά μας», αλλά και στην ανυπαρξία του σοσιαλδημοκράτη Γάλλου προέδρου Ολάντ ή και στο γεγονός ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες «πούλησαν» το ευρωομόλογο κατά τις διαπραγματεύσεις τους για συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» με τη Μέρκελ.

Όμως, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους διεκδικούντες τον «τρίτο πόλο», την «εναλλακτική πολιτική αφήγηση» και τον «χώρο μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Η συντριπτική πλειονότητά τους αρθρογράφησε, έκανε δηλώσεις, έδωσε συνεντεύξεις ξιφουλκώντας μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το ανεύθυνο κόμμα που δεν ήθελε να μειωθούν τα φάρμακα, που δεν έδωσε εξηγήσεις για τη διαφήμιση της Lavipharm στο «Κόκκινο», που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, που λέει «λεφτά υπάρχουν». Και ο αρχηγός του είναι ο μόνος που λαϊκίζει, ο μόνος που δεν παρουσιάζει κοστολογημένες προτάσεις, ο μόνος που μιλά με ατάκες στη Βουλή.

Έτσι, όμως, οι «κεντροαριστεροί», οι «58» και οι υποστηρικτές τους δεν ξορκίζουν την πόλωση. Απλώς παίρνουν το μέρος του ενός από τους δύο παίκτες του «εμφυλιοπολεμικού» σκηνικού –όπως το χαρακτηρίζουν. Και πραγματικά, φαίνεται πως αν συνδέει και συνέχει κάτι όλους αυτούς, είναι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία τους. Την υπηρετούν με πάθος, την εκφράζουν σε κάθε περίπτωση. Ίσως, μάλιστα, τα αντιΣΥΡΙΖΑ συναισθήματά τους να είναι βαθύτερα ακόμη και από την ακράδαντη πίστη τους στο Μνημόνιο και στην ανάγκη να διατηρηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά στην εξουσία…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.