ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Και στην μέση ο… ταλαίπωρος Έλληνας

Από την μια η τρόικα το μετράει από εδώ, το μετράει από εκεί και δεν της βγαίνουν τα κουκιά.. Επιμένει στα νέα μέτρα, έστω και εάν αυτά «βαφτίζονται» διαρθρωτικά. Από την άλλη σε πολιτικό επίπεδο, όλοι κατανοούν τις θυσίες του Έλληνα, αλλά ουδείς τολμά να μιλήσει για «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα ή ελαστικότητα απέναντι στην Αθήνα. Ακόμη και πιθανό «κούρεμα» του χρέους… ούτε λόγος. Η συζήτηση μετατίθεται για αργότερα.

Και στην μέση ο ταλαίπωρος Έλληνας που 4 χρόνια τώρα το μόνον που βλέπει είναι να του «πετσοκόβονται» μισθοί και συντάξεις, εάν βεβαίως ενδιάμεσα δεν έμεινε χωρίς δουλειά και ακόμη ψάχνει κάτι να κάνει και τους φόρους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Η μεταρρύθμιση στο δημόσιο μάλλον έχει μείνει στα χαρτιά, αφού τα golden boys ζουν και βασιλεύουν, υπό την έννοια ότι τα δικά μας παιδιά δεν τα αγγίζουμε και την πληρώνουν οι πολλοί που έχασαν «κομμάτι» του μισθού τους και επιδόματα.
Άλλοι έμειναν και εκτός δημοσίου με άναρχες κινήσεις εντυπωσιασμού ή αναγκαιότητας της στιγμής όπως για παράδειγμα το «λουκέτο» στην ΕΡΤ ή η παύση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, χωρίς να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική αξιολόγηση.

Και το μεγάλο πρόβλημα παραμένει: Ακόμη και εάν όλα αυτά είχαν γίνει όπως έγιναν, αλλά υπήρχε ρευστό στην αγορά, άνοιγαν δουλειές, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική.

Αλλά όταν λείπει το χρήμα και ταυτόχρονα δεν στηρίζονται ούτε καν οι όποιες αξιόλογες προσπάθειες (για παράδειγμα παραγωγοί με εναλλακτικές καλλιέργειες που κάνουν θραύση στο εξωτερικό), το γκρίζο δύσκολα θα φύγει από τον πίνακα και ακόμη πιο δύσκολα θα αισθανθεί κάποιος ότι θα δει φως στην άκρη του τούνελ.
Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα: Ρευστότητα και επενδύσεις. Ζήτημα που ακόμη και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι παρά τους μηχανισμούς που έχουν στήσει προκειμένου να πέσει χρήμα στην αγορά -όπως για παράδειγμα μέσω ΕΤΕΠ- ή στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες δείχνουν επί της ουσίας να αδυνατούν να το υπερβούν. Και στην μέση παραμένει ο… ταλαίπωρος Έλληνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.