ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδικημένες και στις αμοιβές

Κλειστή η πόρτα της διοίκησης επιχειρήσεων για τις γυναίκες

Η «ανδροκρατία» καλά κρατεί στις διοικήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπου, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, οι γυναίκες παραμένουν παραγκωνισμένες και αδικημένες, έναντι των ανδρών.

Κλειστή η πόρτα της διοίκησης επιχειρήσεων για τις γυναίκες

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, για λογαριασμό του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών μελών της Ευρώπης των 27, τις θέσεις διευθυνόντων συμβούλων, στη συντριπτική πλειοψηφία, κατέχονται από άνδρες (ποσοστό 97,6%), ενώ στις συνθέσεις των διοικητικών συμβουλίων μόνο το 8,9% των μελών είναι γυναίκες.

Η αδικία σε βάρος των γυναικών αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, το 60% είναι γυναίκες και το 40% άνδρες, το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών ανέρχεται σε 26,390 ευρώ και των ανδρών 34,377 ευρώ και το ποσοστό απασχόλησης είναι 75,8% για τους άνδρες και 62,5% για τις γυναίκες.

Από την έρευνα επιβεβαιώνεται ακόμα, ότι οι άνδρες με ανήλικα παιδιά, κάτω των 12 ετών, μπορούν να εργάζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (απασχολείται το 90,3%), ενώ στους μερικώς απασχολούμενους το 75% είναι γυναίκες.

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, με τα ήδη χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ., καταγράφεται μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Απριλίου 2013 μείωση 0,6%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.