ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα των Financial Times

Κόντρα ΕΚΤ-Βερολίνου για την τραπεζική ένωση

Σε τροχιά σύγκρουσης κινείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το Βερολίνο για το μέλλον της τραπεζική ένωσης της ΕΕ αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο νομική γνωμοδότηση της ΕΚΤ για τη σύσταση ενιαίας Αρχής που θα καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Κόντρα ΕΚΤ-Βερολίνου για την τραπεζική ένωση

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται σε νομική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, που αναφέρει ότι μία ενιαία Αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Στην 32σέλιδη γνωμοδότηση προς τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «μία ισχυρή και ανεξάρτητη ενιαία Αρχή εκκαθάρισης (των τραπεζών) θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο» του νέου συστήματος και να έχει σαφή εξουσία να επιβάλει στις τράπεζες είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν είτε να κλείσουν. «Ένας ενιαίος μηχανισμός είναι σε καλύτερη θέση να εγγυηθεί την άριστη δράση όσον αφορά την εκκαθάριση, περιλαμβανομένης μίας επαρκούς κατανομής του βάρους, σε σχέση με ένα δίκτυο εθνικών Αρχών εκκαθάρισης», αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Ο συντονισμός μεταξύ εθνικών συστημάτων εκκαθάρισης δεν έχει αποδειχθεί επαρκής για να επιτύχει τις πιο έγκαιρες και αποτελεσματικές ως προς το κόστος αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ένα διασυνοριακό πλαίσιο».

Η θέση αυτή βάζει την ΕΚΤ σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το νέο σύστημα διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει ως ένα «δίκτυο» εθνικών Αρχών, επειδή οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία ενιαία Αρχή που θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το Βερολίνο έχει ασκήσει πίεση, ώστε το σύστημα να έχει την ευθύνη μόνο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, κάτι που επίσης βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.