ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης

Οι δανειστές ξανάρχονται με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Η Αθήνα λίγες ώρες πριν την έλευση εκπροσώπων των πιστωτών, δεν αλλάζει την στρατηγική της για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μιλά για διαρθρωτικά μέτρα που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 500 εκατ. μέχρι το πολύ τα 800 εκατ. ευρώ. Ανοιχτά όμως είναι και τα προαπαιτούμενα, των αμυντικών βιομηχανιών και των διαθεσιμοτήτων.

Οι δανειστές ξανάρχονται με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και οι … «ανώνυμες» διαρροές από πλευράς πιστωτών την προηγούμενη εβδομάδα επέμεναν πως Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα αν δεν «κλείσουν» κάποιες «ανοιχτές πληγές», εντούτοις όχι μόνον γυρίζουν …ξεκινώντας από τον τόπο του … «εγκλήματος», αλλά θα βρουν όλα τα «μέτωπα» ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία των δανειστών θα ξεκινήσει τις συζητήσεις αύριο με τον Γιάννη Στουρνάρα και αμέσως μετά θα μεταβεί στο υπουργείο Εργασίας.  Στόχος, πάντως, της ελληνικής πλευράς είναι να προκύψουν απτά δείγματα προόδου στις συνομιλίες με τους πιστωτές μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup. Ωστόσο, η ένταση των διαφωνιών που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, ο όγκος και η πολυπλοκότητα των ανοιχτών θεμάτων προοιωνίζονται δεύτερη φάση των διαβουλεύσεων μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο είναι να επιτευχθεί σύγκλιση εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το μέγεθος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η «τρύπα» αυτή θα φθάσει μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τριμερής την υπολογίζει στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση σε ποσά κάτω του 1 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να θέτει ως «κόκκινη γραμμή» τα 800 εκατ. ευρώ, προτάσσοντας ότι:

1. Τα έσοδα στο 10μηνο του 2013 κινούνται εντός στόχου και τον Νοέμβριο αναμένεται να φανεί πως θα ξεπεράσουν τον στόχο, συμβάλλοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικά υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάνει λόγο για πλεόνασμα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ «με συντηρητικές εκτιμήσεις».

2. Οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχει ήδη θέσει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι αρκετές ώστε να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν: (α) Βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, (β) Καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, (γ) Αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων, (δ) Περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Επίσης, εξετάζεται η εξοικονόμηση πόρων από νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και η αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η Αθήνα θα επαναλάβει στους εταίρους της ότι δεν είναι εφικτά οριζόντια μέτρα (περικοπές μισθών και κύριων συντάξεων, αύξηση φόρων), αφενός διότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κοινωνίας και αφετέρου τέτοιες παρεμβάσεις θα ανέκοπταν την αποκλιμάκωση της ύφεσης.

Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού πρέπει να κλείσει τις προσεχείς 15 ημέρες, καθώς ο προϋπολογισμός του 2014 απαιτείται να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο «συνθηκολόγησης» της τρόικας, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο του 2014, εφόσον προκύψει ανάγκη πρόσθετων μέτρων.

Άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα είναι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, με κυριότερα «αγκάθια» την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (εκκρεμούν οι 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ). Στην καυτή ατζέντα των επικείμενων συνομιλιών περιλαμβάνονται ακόμα η συμφωνία για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), η ένταξη άλλων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα ως το τέλος του έτους (η Αθήνα έχει ζητήσει 2μηνη-3μηνη παράταση) και η εκτίναξη του εισπρακτικού στόχου των αποκρατικοποιήσεων στα 3,8 δισ. ευρώ το 2014 (ώστε να καλυφθεί η φετινή υστέρηση ύψους 1,3 δισ. ευρώ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.