ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κηδεία του Κύπριου ηγέτη

Σαμαράς: Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε το χάρισμα της διορατικότητας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία για την κηδεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού».

Σαμαράς: Ο Γλαύκος Κληρίδης είχε το χάρισμα της διορατικότητας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ελληνισμού τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι επί της σορού του, στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας, την οποία έψαλαν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο πρωθυπουργός συλλυπήθηκε την κόρη τού Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και τον γαμπρό του, Κώστα Σαμμά. Στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στο οποίο έγραψε: «Τα θερμότατα συλλυπητήρια του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου μας».

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη κυπριακή ιστορία. Ως άνθρωπο, είπε ο πρωθυπουργός, τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής. Ως πολιτικός άνδρας, «ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο» σημείωσε ο Α. Σαμαράς.

«Σε αυτήν τη μακροχρόνια πορεία του, με σύνεση και, θα έλεγα, με υπευθυνότητα τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητα του» συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.

«Η μετουσίωση αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και είναι χρέος όλων μας. Ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού. Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους» τόνισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας διαβεβαίωσε: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος».

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του εκλιπόντος, του πολιτικού κόσμου, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία. Η παρουσία σας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «αποδεικνύει έμπρακτα την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό».

Δηλώσεις για τον Γλαύκο Κληρίδη:

Κάρολος Παπούλιας: «Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους. Έφυγε σε μία στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μία ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Αποχαιρετάμε μία εξέχουσα προσωπικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις διπλωματικές του ικανότητες.

Τζότζεφ Ντολ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος): «Ήταν ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και καταλάβαινε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα ήταν μόνο μία άγκυρα σταθερότητας για την Κύπρο, αλλά ότι θα προωθούσε επίσης τη διαδικασία επανένωσης του νησιού και τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Χάρη στην πολιτική ικανότητα του Κληρίδη, η Κύπρος εντάχθηκε τελικά στην Ε.Ε. το 2004».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.