ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ιστορικό αφιέρωμα του matrix24.gr

Το Πολυτεχνείο και τα πυρηνικά όνειρα του Παπαδόπουλου

Το Πολυτεχνείο ματαίωσε τα πυρηνικά όνειρα της Χούντας των συνταγματαρχών.

Το Πολυτεχνείο και τα πυρηνικά όνειρα του Παπαδόπουλου

Αυτό αποκάλυψαν πριν λίγο καιρό τα τηλεγραφήματα των αμερικανικών υπηρεσιών που έφερε στο φως το Wikileaks.Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα των αμερικανών κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας το καθεστώς και η ΔΕΗ βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με αμερικανική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας. Μάλιστα ο αμερικανός πρεσβευτής Τάσκα, μία ημέρα πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι είχε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Εφέσιο με τον οποίο συζήτησαν για αρκετή ώρα θέματα που αφορούσαν την πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με τα Wikileaks δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ και η Αθήνα βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν με την κατάρρευση του Παπαδόπουλου και των συν αυτώ.

Τον Ιούλιο του 1973, από στοιχεία που διασώθηκαν από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, η εταιρεία Bechtel -η οποία ανέλαβε την διαχείριση κατασκευής του Μετρό δύο δεκαετίες αργότερα-, είχε επιλεγεί ως σύμβουλος για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος που στάλθηκε έναν μήνα αργότερα: ”Οι διαπραγματεύσεις με την Bechtel προχωρούν ικανοποιητικά”.

Το ”πράσινο φως” για την δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου, δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1973 από τον υπουργό Ενέργειας Απόστολο Παπαγεωργίου, για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν την άποψη ότι προτιμούσε ”αργές κινήσεις” στα ζητήματα πυρηνικής ενέργειας, όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη, πρόλαβαν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας να ”παγώσει”.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.