ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

O νέος «πόλεμος των χωρικών»

Στους κόλπους της Ν.Δ. και της κυβέρνησης ξέσπασε ένας ιδιότυπος «πόλεμος των χωρικών». Οι βουλευτές της περιφέρειας βρίσκονται απέναντι στους βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι πρώτοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί η αγροτική γη: γεωργική, κτηνοτροφική, δασική κ.λπ. Είναι η παραδοσιακή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο της οικονομίας.
Στην Ελλάδα οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές γίνονται αντιληπτές με καθυστέρηση μισό αιώνα. Πριν τη δικτατορία οι περισσότεροι Έλληνες ζούσαν ακόμη έξω από τα αστικά κέντρα με εισοδήματα που συνήθως εξαρτιόνταν από τις διαθέσεις του καιρού και τη μεγαθυμία του μεσάζοντα και του μεγαλέμπορου. Οπότε ήταν απόλυτα αναγκαίες κάποιες μεταβιβάσεις πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια.
Μετά τη δικτατορία όμως η κατάσταση άλλαξε ραγδαία, ενώ και ο αγροτικός πληθυσμός μίκραινε συνεχώς. Τεράστιοι πόροι κατευθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (1981-1989) χρηματοδότησαν με πάνω από 1 τρισ. δραχμές την ίδρυση 50.000 συνεταιρισμών για να οργανώσουν την παραγωγή, τη συλλογή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Τα χρήματα αυτά συνήθως κατέληγαν στις τσέπες συνδικαλιστών, συνεταιριστών, κομματικών στελεχών και φίλων και συγγενών. Σήμερα από αυτούς τους συνεταιρισμούς φυτοζωούν μερικές δεκάδες.
Στην περιφέρεια επίσης κατευθύνθηκαν οι πόροι του Α΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (πακέτο Ντελόρ) και μεσογειακών προγραμμάτων συνολικού ύψους πάνω από 4 τρισ. δραχμές με σκοπό την κατασκευή πολλών μικρών και μεσαίων έργων για την ανάπτυξη υποδομών. Κι από αυτά τα χρήματα μεγάλο μέρος κατέληξε στις τσέπες δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, εργολάβων και υπεργολάβων, κομματικών στελεχών, συγγενών και φίλων.
Γενικότερα ο αγροτικός κόσμος επωφελήθηκε περισσότερο από όλους τους Έλληνες από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην ΕΟΚ). Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) οι Έλληνες αγρότες εισέπραξαν μέσα σε 32 χρόνια γύρω στα 150 δισ. ευρώ. Ήδη για την περίοδο 2014-2020 έχουν εγκριθεί άλλα 19,6 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά πρέπει να προστεθούν άλλα τόσα που τους χορήγησε το ελληνικό κράτος με πρόσχημα ότι το εκβίαζαν με καταλήψεις και αποκλεισμούς εθνικών και περιφερειακών δρόμων σχεδόν κάθε χρόνο (μόνο ο κ. Χατζηγάκης ως υπουργός Γεωργίας χάρισε σε μια τέτοια περίπτωση 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας).
Τέλος σ’ αυτά πρέπει να υπολογιστούν ακόμα οι επιστροφές ΦΠΑ, τα αφορολόγητα καύσιμα, η ασφάλιση της παραγωγής από καιρικές και άλλες καταστροφές, τις συντάξεις του ΟΓΑ, τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας κ.λπ.
Η ελληνική ύπαιθρος τα τελευταία 40 χρόνια έχει αλλάξει. Ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε ραγδαία. Σήμερα στο μητρώο των αγροτών είναι γραμμένοι λιγότεροι από 800.000 άνθρωποι. Εξάλλου κατασκευάστηκαν δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία (ακόμη και ΑΕΙ και ΤΕΙ), φράγματα, τεχνητές λίμνες, ξενοδοχεία, σπίτια, αποθήκες, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, τοπικά μουσεία, νυχτερινά κέντρα κλπ.κλπ. Επίσης αγοράστηκαν μηχανήματα, αυτοκίνητα, εργαλεία, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλέφωνα και χιλιάδες άλλα αντικείμενα που κάνουν την καθημερινή ζωή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Τέλος όλη αυτή η κοσμογονία έφερε την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά, στις ακτές αλλά και στην ενδοχώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις έφερε με τη σειρά του νέα μεγάλα εισοδήματα, αξιοποιώντας και την τοπική παραγωγή ταυτόχρονα.
Γι’ αυτό και η περιφέρεια την κρίση την περνά συνήθως σαν απλό κρυολόγημα. Η κρίση σήμερα χτυπά και αφανίζει τους ανέργους, τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και λίγων ακόμη αστικών κέντρων με ιδιαιτερότητες.
Καιρός λοιπόν να σταματήσει ο εμφύλιος στη Ν.Δ. και να ασχοληθούν με πιο σοβαρά πράγματα οι βουλευτές…
Αν μπορούν, βέβαια!

Δίκαιος φόρος
Δίκαιος φόρος είναι αυτός που πληρώνεται αναλογικά από όλους. Κι απ’ αυτή την άποψη ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι δίκαιος με την προϋπόθεση ότι:
- Θα υπάρξει εξαίρεση για τους άνεργους και τους πραγματικά φτωχούς.
- Θα περιοριστεί στο ελάχιστο ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ. – σ’ ένα 2-3% το πολύ.
- Στην Ελλάδα, εξάλλου, με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους φόρο γύρω στα 2,5 εκατομμύρια φοροφυγάδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.