ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση μνήμης με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών

Τελευταίο αντίο στον Νέλσον Μαντέλα στο Εθνικό Στάδιο της Ν. Αφρικής

Τουλάχιστον 90 αρχηγοί κρατών, δεκάδες προσωπικότητες και πολλές χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής βρέθηκαν στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ για να παραστούν στο μαζικό μνημόσυνο του Νέλσον Μαντέλα.

Τελευταίο αντίο στον Νέλσον Μαντέλα στο Εθνικό Στάδιο της Ν. Αφρικής

Μεταξύ των ηγετών που μίλησαν για τον ιστορικό ηγέτη της Νότιας Αφρικής ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουνατσάο, ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο της Κούβας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Πριν από όλους όμως μίλησε ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του. Όλοι εξήραν για την υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Η τελετή έγινε στο χωρητικότητας 95.000 θέσεων στάδιο FNB το οποίο ήταν κατάμεστο. Ήταν σε αυτό το στάδιο, κοντά στο Σοβέτο όπου κάποτε ζούσε ο Μαντέλα, όπου κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2010 ο Ματίμπα έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Το κοινό ξεκίνησε να προσέρχεται στο επιβλητικό στάδιο πριν από την αυγή, κρατώντας ομπρέλες λόγω βροχής και σημαίες της Νότιας Αφρικής, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια των αγώνων κατά το απαρτχάιντ.

mandela1

Το μνημόσυνο ξεκίνησε περίπου στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα (09:00 GMT ) με τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής από μια χορωδία. Τα εγγόνια του Μαντέλα και ο πολιτικός κόσμος από όλο τον πλανήτη στη συνέχεια απέτισαν φόρο τιμής στο άνθρωπο σύμβολο της ειρήνης, ο οποίος πέθανε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ σε ηλικία 95 ετών μετά από μακρά ασθένεια.

mandela2

Πολλά γήπεδα και στάδια σε όλη τη χώρα είχαν τεθεί σε κατάσταση «επιφυλακής» για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια λαού που τίμησαν τον ιστορικό τους ηγέτη καθώς σε δεκάδες δημόσιους χώρους που άνοιξαν σε όλη τη χώρα οι πολίτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα όσα συνέβαιναν στο στάδιο FNB μέσα από γιγαντοοθόνες. Την ασφάλεια επιτήρησαν χιλιάδες αστυνομικοί.

Μετά την τελετή η σορός του Νέλσον Μαντέλα έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Η ταφή του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του Νέλσον Μαντέλα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.