ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βουλή ψήφισε οι πιστωτές θέλουν κι άλλα

Η τρόικα βάζει «νάρκες» και ζητά νέα μέτρα

«Κόλαση» έγινε στην Βουλή για να περάσουν νομοθετήματα που δεν έχει εγκρίνει και… απολύτως η τρόικα. Κι αν τώρα έμοιαζε να ήταν δύσκολες οι ώρες για την Κυβέρνηση, τρεις εβδομάδες προθεσμία έχει το οικονομικό επιτελείο να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα επόμενα νέα «μέτωπα» που ανοίγουν οι δανειστές.

Η τρόικα βάζει «νάρκες» και ζητά νέα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στις 13 Ιανουαρίου -σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό- γυρίζουν στην Αθήνα οι δανειστές και στην ατζέντα τους βασικό θέμα θα έχουν την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα μείωσης μισθών συντάξεων ή να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, ωστόσο οι δανειστές από της ατζέντα τους, δεν φαίνεται να έχει διαγράψει την περικοπή των υψηλών συντάξεων.

Μάλιστα, το επιχείρημα που φέρεται να αντιτάσσει η τρόικα στην ελληνική πλευρά είναι ότι οι περικοπές σε υψηλές συντάξεις δεν αποτελούν μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα.

Πέρα από αυτό  οι πιστωτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσουν και άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα προκαλέσει απώλειες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία την επόμενη τριετία.

Η ελληνική πλευρά αναμένει από την τρόικα στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης να κρατήσει σκληρή στάση τόσο λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των εταίρων και επιπλέον λόγω του ότι δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι, θα έχουν να κάνουν, με:

  • Συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017
  • Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
  • Δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας
  • Δεύτερο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο

Οι πιστωτές οριοθετούν το κενό του 2014 στο 1,2 δισ. ευρώ και του 2015 σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πάντως η ελληνική πλευρά έχει διαφορετική άποψη, καθώς για το 2014 συγκεκριμένα, η Τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο «μαύρες τρύπες»: Μια ύψους 315 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον οποίο εκτιμούν ότι οι εισπράξεις θα είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που υπολογίζει η ελληνική πλευρά και μια δεύτερη από την παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ένα μέτρο το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα δημιουργήσει τρύπα 300 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ δεν αποδέχεται αυτά τα δύο «κενά».

Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθεί η δόση των 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και δύο δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.