ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι και νέα τεκμήρια

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο μικροσκόπιο της εφορίας

Την πλήρη ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου που προβλέπουν την εφαρμογή νέου τύπου «τεκμηρίων» για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι στο μικροσκόπιο της εφορίας

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με τις τεχνικές αυτές, οι ελεγκτές της εφορίας θα προσδιορίζουν τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τα έσοδα και τα έξοδα κάθε ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του χεία, ακόμη και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι φοροελεγκτές συγκεντρώνουν και θα αξιολογούν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο φορολογούμενος, τις επενδύσεις και τις συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα δάνειά του, τις συναλλαγές του με μετρητά ή με πιστωτικές κάρτες και τα πάσης φύσεως έσοδα και εισοδήματα που έχει αποκτήσει.

Σε περίπτωση που το εισόδημα που θα προσδιοριστεί από τον έλεγχο υπερβαίνει το δηλωθέν, ο φορολογούμενος θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά που θα έχει προκύψει. Εάν δεν καταφέρει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των ποσών με τα οποία καλύφθηκε η διαφορά, τότε το το ποσό της διαφοράς «θα καταγράφεται ως αποκρυβέν και θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος που θα υπολογίζεται με συντελεστή φόρου 33%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.