ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Σε εκκρεμότητα οι προνομιούχες μετοχές

Το πώς θα ανανεωθούν οι προνομιούχες ύψους 5 δισ. ευρώ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις τράπεζες καθώς τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για να παραμείνουν βιώσιμες οι τράπεζες.

Σε εκκρεμότητα οι προνομιούχες μετοχές

Σιγήν ιχθύος επικρατεί για το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Οι μετοχές, συνολικού ύψους 5 δις. ευρώ, εκδόθηκαν έναντι καταβολής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν τον προσεχή Μάιο και Ιούλιο.

Το πώς θα ανανεωθούν τα κεφάλαια αυτά αποτελούν κρίσιμο ζήτημα για τις τράπεζες καθώς τα κεφάλαια αυτά είναι απαραίτητα για να παραμείνουν βιώσιμες οι τράπεζες. Ωστόσο η βοήθεια δεν μπορεί να συνεχίσει να δίδεται χωρίς κάποιο όφελος για το δημόσιο και το φορολογούμενο. Σημειώνεται ότι επειδή οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ζημιές και έτσι δεν προχωρούν στη διανομή μερίσματος ούτε στους προνομιούχους μετόχους. Προς το παρών πάντως οι τράπεζες απολαμβάνουν –χωρίς κόστος- κεφάλαια ύψους 5 δις. ευρώ. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ανανέωση των ομολόγων και των προνομιούχων μετοχών για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα.

Από τα 5 δις. ευρώ το ποσό η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει (μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών) 1,35 δισ. ευρώ, η Eurobank 950 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 940 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 750 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 224,96 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής 100,2 εκατ. ευρώ, η Proton Bank 80 εκατ. ευρώ, η FBB 50 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια Τράπεζα 28,3 εκατ. ευρώ. Αρχικά στο πρόγραμμα μετείχε (Μάιος 2009) και η Αγροτική Τράπεζα με αξία προνομιούχων μετοχών 675.000.000 ευρώ, ωστόσο προχώρησε στην επαναγορά τους τον Ιούλιο 2011.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.