ΚΟΣΜΟΣ

Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές (μαζί με τη Ρουσλάνα) συνεχίζουν ακάθεκτοι - συμπλοκές στο Κίεβο

Έκκληση της Ε.Ε. να αποφύγουν τη βία οι ουκρανικές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για να αποκατασταθεί η πρόσβαση. Συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σημειώνονται μπροστά από το δημαρχείο του Κιέβου.

Έκκληση της Ε.Ε. να αποφύγουν τη βία οι ουκρανικές αρχές

Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας πραγματοποιούν επιχείρηση κατά των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει από το βράδυ της Κυριακής το δημαρχείο του Κιέβου. Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν αναπτυχθεί μπροστά στο κτίριο και κάνουν χρήση γκλομπς κατά των διαδηλωτών. Οι καταληψίες καταβρέχουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων με μάνικες από ψηλό όροφο του κτιρίου, υπό θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ουκρανία ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις αρχές «για την πρόληψη της χρήσης βίας κατά των απλών πολιτών».

Νωρίτερα εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας κινήθηκαν συντεταγμένα τα ξημερώματα της Τετάρτης σε τμήμα της πλατείας του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία , αντί να προσεγγίσει εμπορικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

kiev

Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας, αλλά η αστυνομία, με τις ασπίδες και τα κράνη εισήλθε στην χιονισμένη πλατεία Ανεξαρτησίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες και τους απώθησε προς την άκρη χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια για να απομακρύνει τις σκηνές τους. Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας και άρχισαν να διαλύουν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες τους, λίγο πριν από τις 2:00 τοπική ώρα (0:00 GMT), ανέφεραν δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί. Οι ουκρανικές ειδικές μονάδες της αστυνομίας ανακατέλαβαν έτσι ένα τμήμα της πλατείας στο κέντρο του Κιέβου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η γνωστή τραγουδίστρια Ρουσλάνα νικήτρια του διαγωνισμού της Eurovision βρέθηκε στο κέντρο της πλατείας Ανεξαρτησίας, προτρέποντας την αστυνομία να μην εκτελέσει τις διαταγές και να μην βλάψει τους διαδηλωτές. Μερικοί από τους διαδηλωτές σήκωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον αέρα, σαν να είχαν κεριά και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.