ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ισπανία

Αυστηρός νόμος κατά της διαφθοράς

Νομοσχέδιο για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση στον απόηχο των σκανδάλων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στα οποία ενεπλάκησαν οι σχηματισμοί εξουσίας.

Αυστηρός νόμος κατά της διαφθοράς

Ο νόμος θα απαγορεύει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δωρεές σε κόμματα και οι τράπεζες δεν θα μπορούν πια να διαγράφουν τα χρέη τους ή να τους προσφέρουν χορηγήσεις με επιτόκια τα οποία κάτω από τα επίπεδα της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή οι δωρεές σε κόμματα επιτρέπονται, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ το χρόνο.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι Σοσιαλιστές, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος ομολόγησε σε έναν δικαστή ότι διοχέτευε παράνομα δωρεές από μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου σε ηγετικά στελέχη του κόμματος, ενώ ο ίδιος βρέθηκε να έχει σε ελβετικούς λογαριασμούς 48 εκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο ανακοινώνεται 10 μήνες αφότου είχε προαναγγείλει τη θέσπισή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον ταμία ότι δεχόταν παράνομα πληρωμές. Ο Ραχόι διέψευσε ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο.

Το νέο νομοσχέδιο, τα οποίο πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου και ενδέχεται να υπάρξουν τροπολογίες, προβλέπει επίσης τον αυστηρότερο έλεγχο των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τα στελέχη αυτά να υποβάλλουν «πόθεν έσχες», μια δήλωση όπου θα καταγράφονται αναλυτικά τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ισπανία απώλεσε 10 θέσεις, πέφτοντας στην 40ή (επί συνόλου 177 χωρών), στην φετινή κατάταξη του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, μετά την πληθώρα σκανδάλων στα οποία ενεπλάκησαν πολιτικά κόμματα και η βασιλική οικογένεια, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Διεθνής Διαφάνεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.