ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης

Δημοψήφισμα στο τέλος του 2014 για την Καταλονία

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών στο τέλος του 2014 αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για να γίνει ανεξάρτητο κράτος η Καταλονία

Δημοψήφισμα στο τέλος του 2014 για την Καταλονία

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού «κράτους», παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης που θεωρεί αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του.

«Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά», στις 9 Νοεμβρίου 2014, δήλωσε σήμερα ο Μας.

«Επιθυμείτε η Καταλονία να γίνει κράτος; Ναι ή όχι;», θα είναι το πρώτο ερώτημα. Και αν η απάντηση είναι «ναι», «Επιθυμείτε το κράτος αυτό να είναι ανεξάρτητο;», θα είναι το δεύτερο ερώτημα που θα τεθεί στους 7,6 εκατομμύρια κατοίκους της περιφέρειας, διευκρίνισε ο Μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα δοθεί χρόνος στο ισπανικό κράτος, τους κρατικούς θεσμούς να διαπραγματευτούν με τις καταλανικές αρχές τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το δημοψήφισμα αυτό στο υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι θα αντιταχθεί με όλα τα νομικά μέσα σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα με θέμα την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ήδη ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι είναι αντισυνταγματικό.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα (…) διότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τον νόμο», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλφόνσο Αλόνσο, ένας εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία έχει αναζωπυρώσει τις αυτονομιστικές τάσεις της περιφέρειας της Καταλονίας. Πολλοί κάτοικοι της πιστεύουν ότι η περιφέρειά τους θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση αν δεν ήταν αναγκασμένη να δίνει μέρος των εσόδων της από τη φορολογία σε φτωχότερες περιφέρειες της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.