ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη με τρόικα για Φόρο Ακινήτων

Και τώρα «τρέχουν» για ΕΑΣ- Ποια λύση είναι στο τραπέζι

Ο χρόνος για την 9η Δεκεμβρίου μετρά αντίστροφα και άλλη μια ημερομηνία ορόσημο περνά χωρίς να έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα: Μάλιστα, οι πιστωτές κάθε μέρα που περνά ενώ φαίνεται πως κλείνει ένα θέμα… «ξεθάβουν» άλλο.

 

 

 

Και τώρα «τρέχουν» για ΕΑΣ- Ποια λύση είναι στο τραπέζι

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν πρόλαβαν κυβερνητικά στελέχη να πουν πως οι δανειστές «αρχίζουν και καταλαβαίνουν το ζήτημα που υπάρχει με τους πλειστηριασμούς» και αμέσως υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών… ένοιωσε την ανάγκη να αναδείξει άλλο «καυτό» θέμα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών έθεσε το θέμα των προαπαιτούμενων και όπως είπε «το Eurogroup αναμένει την εκπλήρωση της τελευταίας εκκρεμότητας, που αφορά στο κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση κρατικών βιομηχανιών, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ».

Η Αθήνα ήδη έχει καταθέσει από την πλευρά της πρόταση για διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων για 18 μήνες και να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε πάρει επάνω μας τη διάσωση –στο μέτρο του δυνατού– των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ» και υπογράμμισε: «Θα εξαντλήσουμε για τον σκοπό αυτό κάθε περιθώριο, καθ’ όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει, για την εξυγίανσή τους… Η στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, όχι μόνο για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση και τη διάχυση της εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας».

Το θέμα παραμένει ανοιχτό στην διαπραγμάτευση με Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ και οι Βρυξέλλες αναμένουν να σφραγιστεί η συμφωνία για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Όπως και να έχει το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην εν εξελίξει (τέταρτη) αξιολόγηση.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το σχέδιο για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών βρίσκεται στην τελική ευθεία και συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά – Μπαρόζο στις Βρυξέλλες και οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν βρει σημεία σύγκλισης.
Εάν κλείσουν τα προαπαιτούμενα, η απόφαση για την υποδόση του 1 δισ. του Ιουλίου θα ληφθεί, το πιθανότερο, στις 17 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG).
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Η επίσκεψή τους θα είναι εξπρές καθώς θα αναχωρήσουν από την χώρα μας για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μέχρι τότε οι δύο πλευρές είναι σε διαρκή επικοινωνία: Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας επιχείρησαν να γεφυρώσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές όσον αφορά στην εισπραξιμότητα και τη δημοσιονομική αποδοτικότητα του νέου φόρου ακινήτων. Ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.