ΚΟΣΜΟΣ

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων

Ν. Σουδάν: Εισβολή σε βάση του ΟΗΕ για αμάχους

Μια ομάδα ένοπλων νεαρών, μελών της εθνότητας Νούερ, εξαπέλυσε επίθεση σήμερα σε βάση των Ηνωμένων Εθνών στο Τζονγκλέι του Νότιου Σουδάν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός εκφράζοντας φόβους για θύματα μεταξύ των αμάχων που φιλοξενούνται εκεί.

Ν. Σουδάν: Εισβολή σε βάση του ΟΗΕ για αμάχους

Η επίθεση σημειώθηκε στο Ακόμπο όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ από τη Νέα Υόρκη. «Έγινε μάχη», πρόσθεσε και για αυτό ο Οργανισμός φοβάται ότι θα υπάρχουν νεκροί, όμως προς το παρόν δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ο Χακ είπε επίσης ότι υπάρχουν «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο πανεπιστήμιο της Τζούμπα, της πρωτεύουσας της χώρας. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν στο χώρο του πανεπιστημίου και έχουν ζητήσει την προστασία του ΟΗΕ.

Άλλοι 2.500-5.000 πολίτες ζήτησαν επίσης να τους προστατεύσει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) σε μια άλλη συνοικία της Τζούμπα, το Κάτορ. «Μία περίπολος κατευθύνεται προς τα εκεί», κατέληξε.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον καταδίκασε την επίθεση στο Ακόμπο και δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την επιδείνωση της κατάστασης στο κρατίδιο Τζονγκλέι. «Είναι απαραίτητο η ηγεσία της χώρας να ζητήσει τη διακοπή των εχθροπραξιών», είπε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτικό διάλογο» για την επίλυση της κρίσης.

Η έκκληση του Ελίασον έγινε λίγες ώρες αφότου ο Ρικ Μάκαρ, ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας στον οποίο οι αρχές του Νοτίου Σουδάν επιρρίπτουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας, κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ τονίζοντας ότι θα συζητήσει μόνο «τους όρους της αποχώρησης» του πολιτικού αντιπάλου του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.