ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση

«Παρηγοριά» η Προεδρία, εν αναμονή της Τρόικας

Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. μοιάζει με «παρηγοριά» - αν και μπορεί να αποτελέσει και χρυσή ευκαιρία – για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κυβέρνηση που αναμένει στα μέσα του Ιανουαρίου την επιστροφή της τρόικας για έναν εξαιρετικά δύσκολο κύκλο διαπραγμάτευσης.

«Παρηγοριά» η Προεδρία, εν αναμονή της Τρόικας

Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να αξιοποιήσει την υποβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν, 6μηνη Προεδρία του Συμβουλίου προκειμένου να αναδείξει τη δική του διεθνή αξιοπιστία έναντι της έλλειψης συνομιλητών του κ. Αλέξη Τσίπρα, διάσταση που ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί στο δίλημμα που θα θέσει προς τους ψηφοφόρους στις κάλπες του Μαΐου για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, η ίδια η Προεδρία αναμένεται να αποτελέσει μίας μορφής πολιτική ασπίδα για την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θεωρεί ότι θα αποτρέψει μία μείζονα κρίση με την τρόικα, που θα δημιουργούσε πολιτικές περιπλοκές στο εσωτερικό και αναταράξεις στην Ε.Ε. λίγο πριν τις κάλπες. Στην Κομισιόν μοιάζουν, όπως φάνηκε και από τη στάση των Βρυξελλών έναντι του ζητήματος των πλειστηριασμών, να κατανοούν το μέγεθος της πίεσης που υφίσταται η ελληνική κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι συμφωνούν, σιωπηρά, σε μίας μορφής μορατόριουμ διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Όχι βέβαια ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να καθίσει με... σταυρωμένα χέρια αυτό το διάστημα αλλά τουλάχιστον ελπίζει ότι δεν θα έρθει σε ρήξη με τους ελεγκτές. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι όλα τα δεδομένα προεξοφλούν... αδιέξοδο, το οποίο και θα επιδιωχθεί να ξεπερασθεί με πολιτικούς όρους και... δόσεις επί της δόσης που εκκρεμεί από την 4η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο των προηγούμενων μηνών, όταν και η προηγούμενη δόση είχε... κοπεί σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με την πρόοδο της Αθήνας σε συγκεκριμένους τομείς (milestones).

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει πέραν του 1,83 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου και άλλα 5,6 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν το Μάιο, χωρίς την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, η οποία βέβαια και εκκρεμεί. Ως εκ τούτου αναμένεται να αρχίσει ο... τεμαχισμός προκειμένου και η Αθήνα να μην κληθεί να ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα και να μπορέσει να πληρώσει χωρίς πρόβλημα τις λίγο πριν τις ευρωεκλογές λήξεις των ομολόγων.

Σε αυτή την πορεία κρίσιμη παράμετρο θα αποτελέσει το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο καθώς η Αθήνα θα πρέπει να «κινήσει», το επόμενο διάστημα, 12.500 υπαλλήλους, να απολύσει επιπλέον 1.000 (αν όπως όλα δείχνουν γίνουν αποδεκτές ως απολύσεις οι 2.600 της ΕΡΤ συν όποιες αποχωρήσεις για λόγους πειθαρχικούς ή υγείας) ως οφειλόμενη δράση για το... 2013 και να δρομολογήσει την απομάκρυνση επιπλέον 11.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπεται για το 2014.

Παράλληλα, θα πρέπει να εξευρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, μετά τις μονομερείς κινήσεις της Αθήνας στο ζήτημα του ενιαίου φόρου και του ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που ο κ. Γ. Στουρνάρας θα επιδιώξει να το απαντήσει όχι με διορθωτικό προϋπολογισμό αλλά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα έρθει στη Βουλή τους επόμενους μήνες.

Μείζον ελληνικός στόχος για τους επόμενους λίγους μήνες είναι η οριστικοποίηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από την Eurostat, κάτι που θα σημάνει αφενός την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου τη δυνατότητα της κυβέρνησης για... παροχές. Ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι περί τον Απρίλιο θα εξασφαλίσει, τουλάχιστον, την πολιτική δέσμευση των εταίρων του για μείωση επιτοκίων και μετακύλιση των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα ενώ, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια σε παροχές, έστω και εφάπαξ, προς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (σ..σ καθώς τμήμα του πρωτογενούς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού).

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με το πολιτικό χαρτί για το χρέος και το κοινωνικό μέρισμα, οι πιθανότητες μία καλής εκλογικής επίδοσης για τη Ν.Δ. Και, δευτερευόντως, για το ΠΑΣΟΚ αυξάνονται σημαντικά. Φτάνει, βέβαια, η κυβέρνηση να φτάσει μέχρις εκεί...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.