ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Ποιοί απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

Δεν υπόκεινται σε τέλος επιτηδεύματος οι Ομογενειακές Οργανώσεις Εξωτερικού αλλά και οι έδρες Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Ποιοί απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

Αυτό απάντησε το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών στον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, μετά από τις έντονες αντιδράσεις των ομογενειακών οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, από το 2011 οι συγκεκριμένες οργανώσεις και οι έδρες Ελληνικών Σπουδών απέκτησαν ΑΦΜ στην Ελλάδα ως αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά πρόσωπα απαλλασσόμενα φορολογίας, τους επιβλήθηκε από την εφορία τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ τον χρόνο. Αντέδρασαν άμεσα και δημοσιοποίησαν το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να δοθεί λύση.

Ο κ. Γεροντόπουλος, που είναι αρμόδιος και για τον Απόδημο Ελληνισμό σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, αφού συμφώνησαν ότι οι  συγκεκριμένες οργανώσεις υλοποιούν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, με στόχο την διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων της Διασποράς, καθώς και  τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την προαγωγή του φιλελληνισμού αποφάσισαν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε απάντηση προς την Δ' ΔΟΥ Αθηνών, η οποία είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι: «Οι αναφερόμενες Ομογενειακές Οργανώσεις Εξωτερικού δεν υπόκεινται στο τέλος επιτηδεύματος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011. Καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλεται αυτό. Δεν ασκούν δραστηριότητες στη χώρα μας και δεν καθίστανται εξ αυτού του λόγου φορολογικά υπόχρεες στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.