ΚΟΣΜΟΣ

Έκπληξη για τους πρώτους στη λίστα

Πόσο αμείβονται πρόεδροι και πρωθυπουργοί σε όλο τον κόσμο

Αυτή είναι η λίστα των ετήσιων αποδοχών των εκλεγμένων αξιωματούχων σύμφωνα με το Fortunegreece.

Πόσο αμείβονται πρόεδροι και πρωθυπουργοί σε όλο τον κόσμο

1. Λι Σιέν Λόονγκ, Σιγκαπούρη

singaporee

 

Μισθός: 1 εκατ. €
Στην πόλη-κράτος όπου όλα γυρίζουν γύρω από την οικονομία, το πρακτικό πνεύμα υπαγορεύει η αμοιβή του πρωθυπουργού-μάνατζερ να αντανακλά την ευημερία της χώρας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από τον πρόεδρο, και αμείβεται εξαιρετικά σε σχέση με συναδέλφους του. Μάλιστα, ως τον Μάιο του 2012 η αμοιβή του ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του 2010 2,2 εκατ., αλλά του επιβλήθηκε μείωση λόγω της κρίσης. Επιπλέον, καταργήθηκε η σύνταξη του αξιώματος.

 

2. Λέουνγκ Τσουν- Γινγκ, Χονγκ Κονγκ

hong

 

Μισθός: 380.000 €
Εδώ ο «πρωθυπουργός» ονομάζεται Chief Executive, για να μην μένει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται -και σε αυτήν την περίπτωση- για κράτος-επιχείρηση, που ορίζεται από ένα σώμα 1.200 εκλεκτόρων. Ο μισθός του είναι 14 φορές μεγαλύτερος από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

3. Μπαράκ Ομπάμα, ΗΠΑ

 

barack

 

Μισθός: 400.000 €
Ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», όπως αρέσει στους Αμερικανούς να αποκαλούν τον πρόεδρό τους, και ένοικος του διασημότερου σπιτιού στον κόσμο, εισπράττει μόλις 400.000 δολάρια το χρόνο. Βέβαια, μπορεί να κηρύξει πόλεμο σε όποιον θέλει, γνωρίζει όλα τα μυστικά του πλανήτη, εάν έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινους και, ίσως, ποιος πραγματικά σκότωσε τον JFK. Και, φυσικά, πετάει με το πιο cool προεδρικό αεροσκάφος του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος αμείβεται με 171.000 €.

4. Ουχούρου Κενυάτα, Κένυα

 

kenya

 

Μισθός: 231.000 €
Με το μισθό του να είναι 362 φορές πάνω από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας του, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος σε σχέση με τους πολίτες που εκπροσωπεί. Ο συγκεκριμένος είναι γιος του Τζόμο Κενυάτα, ιδρυτή της χώρας και πρώτου προέδρου.

 

5. Φρανσουά Ολάντ, Γαλλία
franc

 

Μισθός: 215.000 €
Προφανώς επειδή δεν είναι πια και τόσο δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα που, σύμφωνα με τη διάσημη ρήση του Σαρλ Ντε Γκολ, έχει 246 είδη τυριού, η αποζημίωση του Γάλλου προέδρου είναι μάλλον ταπεινή. Μάλιστα, είχε παγώσει επί Σαρκοζί λόγω της κρίσης και υπέστη μερικές επιπλέον περικοπές για να πέσει στα σημερινά επίπεδα, από τα 228.000 ευρώ που ήταν μέχρι το 2010.

 

6. Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία

 

angela

 

Μισθός: 210.000 €
Η ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης -αλλά και της ίδιας της Ευρώπης- έδωσε φέτος αύξηση στον εαυτό της κατά περίπου 1.000 € το μήνα, την πρώτη αύξηση από το 2001. Σχεδόν τζάμπα έρχεται στους Γερμανούς να έχουν στην καγκελαρία την, για πολλούς, ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη.

 

7. Έντα Κένι, Ιρλανδία

 

irlandia

 

Μισθός: 200.000 €
Η δουλειά του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας δεν είναι αυτή που ήταν. Το 2010 η αποζημίωση άγγιζε τις 300.000 ευρώ, το 2011 έπεσε στις 214.000 και φέτος μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Και πρέπει να βγάλει και τη χώρα από την κρίση. Πάντως παίρνει περισσότερα από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

8. Ντέιβιντ Κάμερον, Ηνωμένο Βασίλειο

 

uk

 

Μισθός: 160.000 €
Ο εκάστοτε κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ βγάζει περίπου όσα ένα μεσαίο στέλεχος στο Σίτι κι ας διαχειρίζεται μια «επιχείρηση» αξίας 1,7 τρισ. € – το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα 170 στελέχη της κυβέρνησής του -σύμβουλοι κυρίως- αμείβονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά και η συζήτηση για το αν ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πιο καλοπληρωμένος κρατά αιώνες στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αυξήσεις, πάντως, είναι τακτικές. Το 2010 ο μισθός ήταν 106.000 €.

9. Βλάντιμιρ Πούτιν, Ρωσία

 

putin

 

Μισθός: 138.000 €
Το 2012, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας, ο νόμος έκανε υποχρεωτική τη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών. Εκεί φάνηκε πως τα έσοδα του προέδρου είναι τα μισά από εκείνα των συμβούλων του – οι οποίοι, όμως, έχουν και άλλες δουλειές.
O ίδιος έχει δηλώσει πως δουλεύει «σαν σκλάβος σε γαλέρα», αλλά είναι πλήθος οι αναφορές -οι περισσότερες στα wikileaks και από αναφορές της αντιπολίτευσης- πως έχει πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια και πολυτελή μέγαρα, αυτοκίνητα και αεροσκάφη, όλα στην απόλυτη διάθεσή του. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα τον «ακολουθήσουν» όταν συνταξιοδοτηθεί. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μέντβεντεφ δήλωσε περίπου 135.000 €.

10. Πρανάμπ Μουχέρτζι, Ινδία

 

india

 

Μισθός: 3.000 €
Όχι, δεν είναι οι μηναίες απολαβές του αυτές, είναι οι ετήσιες. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου εργάζεται σχεδόν αμισθί, όπως και ο πρωθυπουργός που εισπράττει επίσης 3.000 € ετησίως.

- Κάρολος Παπούλιας, Ελλάδα

 

papou

 

Μισθός: 160.000 € (δεν τον εισπράττει μετά από δική του απόφαση)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.