ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία

Ραχόι: Όχι σε δημοψήφισμα για την Καταλονία

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που ανακοίνωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας "δεν θα γίνει", δήλωσε κατηγορηματικά απόψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να "διαπραγματευτεί" το θέμα αυτό.

Ραχόι: Όχι σε δημοψήφισμα για την Καταλονία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ραχόι μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Μαδρίτη, υπενθύμισε ότι "ένα νέο ανεξάρτητο κράτος" θα ετίθετο εκ των πραγμάτων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι "δεν πρόκειται ούτε να συζητήσει, ούτε να διαπραγματευτεί" το δημοψήφισμα που θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου 2014 οι Καταλανοί. "Η πρωτοβουλία αυτή αντιτίθεται ακόμη και στο Σύνταγμα το οποίο αναφέρεται στην ακατάλυτη ενότητα του ισπανικού έθνους", πρόσθεσε.

"Καλώ επομένως τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης να επιδείξει υπευθυνότητα και (του θυμίζω) τη δέσμευσή του να μην παραβιάζει τη νομοθεσία", συνέχισε.

Ο Ραχόι αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό. Ο Ρόμπαϊ πάντως δήλωσε "αισιόδοξος" ότι η Ισπανία θα παραμείνει "μία ενιαία χώρα". Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος κατάγεται από το Βέλγιο, πρόσθεσε: "Το να παραμείνει ενιαία απαιτεί προσπάθεια, όμως αξίζει τον κόπο. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου ήμουν κατά του αυτονομιστικού κινήματος στη χώρα μου και στις άλλες χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι για τις χώρες μας το να παραμείνουν ενωμένες είναι η καλύτερη επιλογή για τους πολίτες".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.