ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Συντριπτικά όπλα, νηφάλιοι εφευρέτες

Η εφεύρεση  ενός όπλου, ενός φαρμάκου σαν την πενικιλίνη, της ατομικής βόμβας, ενός οργάνου σαν την πυξίδα, κάτι τέλος πάντων που εμπλουτίζει  τις τεχνικές και άλλες δυνατότητες της ανθρωπότητας θεωρείται κοσμοσωτήριο ακόμα και αν – όπως στην περίπτωση του Μιχαήλ Καλάσνικοφ – έχει στείλει στα θυμαράκια εκατομμύρια ανθρώπους. Το ιδιάζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οτι η εφεύρεση πιθανότατα να απέχει παρασάγγες απο τον κατασκευαστή της. Πράγματι η κατασκευή του Καλάσνικοφ (απο το όνομα αυτού που το επινόησε) αφορά ένα όπλο απίθανης  απλότητας και αποτελεσματικότητας. Κατά μία έννοια το Καλάσνικοφ είναι το όπλο των φτωχών, των επαναστάσεων του τρίτου κόσμου, των συμμοριών και γενικά κάθε επανάστασης που οπλίζεται εκ των ενόντων.

Σε ένα βιβλίο του ο Ιταλός Ρομπέρτο Μπολάνο  εκθείασε με εξαιρετικό τρόπο την ηθική υπόσταση και την καλοσύνη του Καλάσνικοφ. Ενας ηλικιωμένος άνθρωπος που ζει ειρηνικά με την γυναίκα του, που αρέσκεται να ακουέι κλασική μουσική   να γράφει ποιήματα και να  κατασκευάζει γεωργικά μηχανήματα δεν μπορεί να ταυτιστεί με έναν πολεμοχαρή εφευρέτη ενός συντριπτικού όπλου. Εντούτοις  έχουμε να κάνουμε με τον άνθρωπο ο οποίος έπλασε το όπλο που αφάνισε – ναί ! -  περισσότερους ανθρώπους  απο οποιοδήποτε όπλο  στην οικουμένη.

Γεννημένος το 1919  στην Κούρια της Ρωσίας, ακολουθησε τους γονείς του στην εκτόπιση στη Σιβηρία. Μικροσκοπικός στο σώμα, αλλά ιδιοφυής παρά το γεγονός οτι δεν τελείωσε το σχολείο, ο Καλάσνικοφ στρατολογήθηκε στον κόκκινο στρατό ως μηχανικός τεθωρακισμένων και κατόπιν ως οδηγός. Την εφεύρεση του όπλου του που θα τον κάνει διάσημο στον πλανήτη γη την όφειλε σε μια απλή σκέψη με αφορμή την έκρηξη ενός όλμου. Ως εκ τούτου, το 1947  θα κατασκευάσει το πρόπλασμα του ΑΚ -47.

Ο Καλάσνικοφ ηταν αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι στην οικοδόμηση του ρώσικου σοσιαλισμού, κατά συνέπεια το όπλο του  ηταν κατασκεύασμα του σοσιλαισμού : το μεγάλο του πλεονέκτημα αφορούσε την απλότητα και το γεγονός οτι δεν μπλοκάρει τόσο στην έρημο εξαιτίας της άμμου οσο και στη ζούγκλα εξαιτίας της υγρασίας. Συμπέρασμα : το «τέκνο» του Μιχαήλ ρίχνει 650 σφαίρες στο λεπτό και μπορεί να το χειριστεί αποτελεσματικά αν οχι ο οιοσδήποτε ηλίθιος τουλάχιστον ένα παιδί.

Το αξιοθαύμαστο στην περίπτωση του Μιχαήλ  Καλάσνικοφ είναι οτι αφιερώθηκε στον σοσιαλισμό  χωρίς κάν να  διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Φτωχός Ρώσος, δαιμόνιος Ρώσος, συγγραφέας βιβλίων, με ένα λόγο άνθρωπος για όλες τις εποχές. Μιλάμε για έναν άθώο  ιδιοφυή που λίγο αν παρεξηγηθεί διεκδικεί θέση στην Κόλαση...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 12:07 26/12/2013

    Επ’ ευκαιρία του θανάτου Καλάσνικωφ

    Η τεχνολογία ΔΕΝ
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ . Είναι σχεδόν πάντα dual use .

    Εξαρτάται κυρίως σε ποιανού τα χέρια θα πέσει και γιά ποιό σκοπό .

    Εξαρτάται και από την πρόθεση του εφευρέτη και κυρίως του «εργοδότη»
    του .

    Αυτό είναι το ηθικό δίλημμα κάθε «μηχανικού»
    ( και όχι μόνο ) ,
    ΑΛΛΑ
    ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ .

    Θ.Τ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.