ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα ετοιμάζουν οι δανειστές

Το σχέδιο της κυβέρνησης για πλειστηριασμούς – ΕΑΣ

Με ένα ταξίδι – αστραπή στα μέσα περίπου του Δεκεμβρίου η τρόικα θα επιχειρήσει να κλείσει τις εκκρεμότητές της με την Αθήνα: Νωρίτερα, όμως η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τον σκόπελο της Βουλής, νομοσχέδια όπως αυτό για τους πλειστηριασμούς, τον Φόρο Ακινήτων και φυσικά τον προϋπολογισμό. Οι πιστωτές μέχρι τότε μάλλον θα συνεχίζουν να ανοίγουν νέα μέτωπα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για πλειστηριασμούς – ΕΑΣ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μία από τις «καυτές πατάτες» για το Μαξίμου είναι και η τύχη των αμυντικών βιομηχανιών. Η Κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται να προτείνει στην τρόικα τη συγχώνευση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιμείνουν να θεωρούν ως μη βιώσιμη την πρόταση για τα ΕΑΣ που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά.

Το θέμα των ΕΑΣ είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εμπόδιο στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διατηρηθούν δύο μονάδες παραγωγής των ΕΑΣ (στο Αίγιο και το Λαύριο) με 341 εργαζομένους. Στο επιχειρηματικό σχέδιο, προκειμένου να είναι βιώσιμη η εταιρεία, προβλέπονται έσοδα 20 εκατ. ευρώ ετησίως από εξαγωγές. Επίσης, προκειμένου να ξεπεράσει τις ενστάσεις της Τρόικα για τον κύκλο εργασιών από εξαγωγική δραστηριότητα, η κυβέρνηση δέχεται να δεσμευθεί ότι εάν οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιωθούν σε 18 μήνες, τότε θα συρρικνώσει περαιτέρω τα ΕΑΣ, σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο που θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως θα κάνει και με την ΕΛΒΟ. Ωστόσο, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν θεωρεί ότι όσο τα ΕΑΣ έχουν και άλλη δραστηριότητα -εν προκειμένω εξαγωγική- πλην της κάλυψης των αναγκών του υπουργείου Αμυνας δεν επιλύεται το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει.

Το Μαξίμου πάντως δεν φαίνεται να κάνει πίσω στο ζήτημα των πλειστηριασμών: Βάσει των πληροφοριών, το σχέδιο που μελετά η ελληνική πλευρά προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και άνω των 200.000 ευρώ για οικογένειες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσους έχουν καταθέσεις ή επιπλέον εισοδήματα.

Εξετάζεται επίσης η πρόβλεψη τριετούς προστασίας, αν και όπως επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, το πλαίσιο αυτό  θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο, με δεδομένο ότι θα βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.

Η τρόικα αρχικά ζητούσε το όριο της αντικειμενικής αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας να είναι κάτω των 100.000 ευρώ και να ισχύει για δανειολήπτες με εισόδημα στο όριο της φτώχειας (σήμερα για τετραμελή οικογένεια με παιδιά κάτω των 14 ετών αυτό ορίζεται στις 11.986 ευρώ). Στη συνέχεια πρότεινε μεταβατικό στάδιο 6 μηνών με όριο αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και παράλληλα να λαμβάνεται υπόψη η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Και ενώ η Κυβέρνηση προετοιμάζεται, ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα λίγο πριν την αναχώρηση τους για τα χειμερινά σαλέ ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι οποίοι όμως πέρα από τις άλλες απαιτήσεις τους βάζουν στο «τραπέζι» θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα της τρόικας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι δανειστές πρόκειται να επιστρέψουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου ( 15 με 16 Δεκεμβρίου) στην χώρα μας.
Οι ξένοι έρχονται με σκοπό να «κλείσουν», πριν τα Χριστούγεννα, τα προαπαιτούμενα για την δόση - φάντασμα του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να μείνουν 4 με 5 ημέρες στην Αθήνα και κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα έχουν συνάντηση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Στην «ατζέντα» της τρόικας περιλαμβάνεται επίσκεψη και στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι το χάσμα μεταξύ ελληνικής πλευράς και των πιστωτών στο θέμα των πλειστηριασμών παραμένει αγεφύρωτο.

Το θέμα απασχολεί εντόνως τους δανειστές, καθώς επηρεάζει έμμεσα και τις λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.
Θεωρούν πως εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια θα επιδεινωθούν και θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών από τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι πιστωτές φαίνεται πως ανοίγουν και νέο μέτωπο ζητώντας να επιστρέψει στο 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς θεωρούν ότι το μέτρο της μείωσής του στο 13% που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Αύγουστο απέτυχε. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αν ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση δεν αυξηθεί και πάλι στο 23% θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.