ΚΟΣΜΟΣ

Για το 2013

Δραματικός απολογισμός νεκρών μαθητών στη Συρία

Τον θάνατο 500 μαθητών και μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού και ζημιές ύψους σχεδόν 700 εκατ. δολαρίων προκάλεσε ο πόλεμος το 2013. Ο ΟΗΕ ζητεί 1 δισεκ δολ. για να βοηθήσει τα παιδιά.

Δραματικός απολογισμός νεκρών μαθητών στη Συρία

Σε 500 υπολογίζονται οι μαθητές και τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχασαν την ζωή τους λόγω του πολέμου στην Συρία το 2013, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολεία της χώρας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια συριακές λίρες (670 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την εφημερίδα Techrine.

Εξάλλου όπως διευκρινίζει η κυβερνητική αυτή εφημερίδα, 4.000 σχολεία καταστράφηκαν και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν λόγω των μαχών και της κατάστασης της ασφάλειας.

"Το υπουργείο Παιδείας ενεργεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διασφαλίσει τη συνέχεια της εκπαίδευσης και τη μεταφορά των μαθητών και των καθηγητών από ζώνες στις οποίες υπάρχουν προβλήματα σε πιο ήρεμες ζώνες", προσθέτει η εφημερίδα.

"Η κυβέρνηση ενεργεί επίσης για να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις οικογένειες των προσφύγων προκειμένου να μπορέσει να τις απομακρύνει από τα σχολεία ώστε να καταστούν λειτουργικά για την εκπαίδευση", υπογραμμίζεται στην εφημερίδα.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, αυτά προτείνεται να λάβουν δάνεια με προνομιακά επιτόκια για την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη Συρία λειτουργούσαν περισσότερα από 20.000 σχολεία το 2010. Σύμφωνα με την Unicef, ένα σχολείο στα πέντε έχει έκτοτε υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή χρησιμοποιείται πλέον για να στεγάζει οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί.

 

Εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο

Εξάλλου σύμφωνα με τον ΟΗΕ από πέρυσι περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-15 ετών έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσαν παράλληλα σήμερα ότι χρειάζονται τη χορήγηση από δωρητές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσουν τα παιδιά στην Συρία που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.

Μεταξύ των Σύρων προσφύγων βρίσκονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά. Πολλά από αυτά έχουν χάσει μέλη των οικογενειών τους, έχουν τραυματιστεί, έχουν κακοποιηθεί, εξαναγκαστεί να εργάζονται ή έχουν στρατολογηθεί ως παιδιά-στρατιώτες, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

Οι δωρεές για το πρόγραμμα που έχει ονομαστεί: "Καμία γενιά χαμένη" θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, την εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται εκτός σχολείου και την εκπαίδευση διδακτικού προσωπικού όπως και για άλλα σχέδια.

"Χάνεται το μέλλον αυτών των παιδιών, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια ευκαιρία να τα σώσουμε", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ξανάνοιξε ένα μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Συρία και το Ιράκ, στο Κουρδιστάν, επιτρέποντας την αποχώρηση σχεδόν 2.500 προσφύγων την περασμένη Κυριακή.

Το μεθοριακό πέρασμα του Πεσκάμπουρ, που βρίσκεται στον Τίγρη, παραμένει προς το παρόν το μόνο που είναι ανοιχτό μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ.

Μετά το άνοιγμα την Κυριακή του μεθοριακού αυτού περάσματος, 2.519 πρόσφυγες μπόρεσαν να διασχίσουν τον ποταμό σε μία μόνον ημέρα με πλεούμενα για να μεταβούν στο Ιράκ. Χθες κανένας δεν διέσχισε τα σύνορα. Όμως σήμερα το πρωί "πολλές χιλιάδες" Σύροι συγκεντρώθηκαν και πάλι μπροστά στον ποταμό, σύμφωνα με την UNHCR.

Όπως σημείωσε η Φλέμινγκ, η πλειονότητα των προσφύγων θέλει να μεταβεί στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όχι σε άλλες περιοχές του Ιράκ.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2013, οι ιρακινές αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και το ιρακινό Κουρδιστάν έπειτα από μια μαζική προσέλευση προσφύγων, σύμφωνα με την UNHCR. Τα σύνορα είχαν κλείσει επίσης και στις άλλες περιοχές του Ιράκ που συνορεύουν με την Συρία.

Περίπου 210.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Συνολικά, περισσότεροι από 2,35 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους σε σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.