ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομική «αιμορραγία» η παραπαιδεία

Το 80% των μαθητών λυκείου πάει φροντιστήριο

Εν μέσω οικονομική κρίσης, αυξανόμενης ανεργίας και φτώχειας, οι ελληνικές οικογένειες υποχρεώνονται να καταβάλλουν τεράστια ποσά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Το 80% των μαθητών λυκείου πάει φροντιστήριο

Σε ποσοστό 91% παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους, οικογένειες που το εισόδημά τους κυμαίνεται από 1.501 - 2.000 ευρώ. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 94% για εισοδήματα πάνω από 2.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και οικογένειες με μηναίο εισόδημα μόλις 500 ευρώ, που βυθίζονται στη φτώχεια, σε ποσοστό 65% παρέχουν στα παιδιά τους μαθήματα εκτός σχολείου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (Σ.Ε.Φ.Α.) από την εταιρία PALMOS ANALYSIS και παρουσιάστηκε στην ετήσια εκδήλωση του Σ.Ε.Φ.Α.

Τα συμπεράσματά της είναι τα εξής:

 

- Τέσσερις στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου.

- Βασικός λόγος για την έλλειψη εξωσχολικής υποστήριξης στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφέρεται η οικονομική δυσχέρεια (47%).

- Ένας στους 3 μαθητές που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του λυκείου δεν συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για τους συγκεκριμένους μαθητές, άλλωστε τίθεται και μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

- Το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι 12%, ενώ στους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο είναι τριπλάσιο (35%).

Στοιχεία για την εξωσχολική υποστήριξη

Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εξωσχολική υποστήριξη, σχεδόν όλοι παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά τους στην Γ΄ Λυκείου, 4 στους 5 παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στη Β΄ Λυκείου και περίπου οι μισοί στην Α΄ Λυκείου.

Το Φροντιστήριο αποτελεί την κύρια οδό υποστήριξης των παιδιών στον Λύκειο, είτε αυτόνομα είτε - σε πολύ μικρότερο βαθμό - σε συνδυασμό με ιδιαίτερα μαθήματα. Το 88% των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε Φροντιστήριο πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Η συνολική δαπάνη εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή για μαθήματα σε Φροντιστήριο - σε όλο το Λύκειο - ανέρχεται στα 7.937 ευρώ. Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων και για τις τρεις τάξεις φτάνει τα 10.190 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (42%) αφορά τη Γ΄ Λυκείου.

Αξιολόγηση της εξωσχολικής υποστήριξης

Περίπου 9 στους 10 γονείς που παρείχαν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους θεωρούν ότι η συμβολή της ήταν πολύ ή αρκετά θετική στο αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων. Η επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρίνεται θετικά από το 83% των γονέων.

Η έρευνα έγινε με τυχαία δειγματοληψία, πανελλαδικά, το χρονικό διάστημα 11 Δεκεμβρίου 2013 - 19 Ιανουαρίου 2014, σε 534 γονείς και κηδεμόνες αποφοίτων Ενιαίου Λυκείου της τελευταίας πενταετίας (από το 2009 και μετά), άνδρες και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.