ΚΟΣΜΟΣ

Αθετούν την υπογραφή τους οι εργοδότες

Απλήρωτοι οι μισοί υφαντουργοί στο Μπαγκλαντές

Απλήρωτοι και σε άθλιες συνθήκες εργασίας οι μισοί εργαζόμενοι στον τομέα ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές.

Απλήρωτοι οι μισοί υφαντουργοί στο Μπαγκλαντές

Σχεδόν το 40% των εργοστασίων του τομέα στην πρωτεύουσα Ντάκα, δεν καταβάλλει τον νέο κατώτατο μισθό στους εργαζομένους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εργοδοσίας αναφερόμενος στον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό που εξασφάλισαν οι εργαζόμενοι του τομέα στα τέλη του 2013 έπειτα από κινητοποιήσεις πολλών μηνών με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους και την βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας τους.

Η κυβέρνηση έδωσε στα τέλη του Νοεμβρίου το πράσινο φως για την αύξηση του κατώτατου μισθού για τα τέσσερα εκατομμύρια των εργαζομένων στις υφαντουργικές μονάδες της χώρας στα 68 δολάρια το μήνα. Πρόκειται για αύξηση 77% σε σχέση με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό και η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πολλές απεργίες των εργαζομένων και σοβαρά δυστυχήματα σε εργοστάσια.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις, οι οποίες έγιναν πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των μεταφορών, προκάλεσαν μια πτώση των εξαγωγών, η οποία ανάγκασε τους κατασκευαστές να απορρίψουν την αύξηση, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος.

Ωστόσο τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον τομέα αυτόν δείχνουν μια μεγάλη αύξηση 20% των εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012.

Ο Μπάμπουλ Άκτερ, συνδικαλιστικό στέλεχος, αμφισβήτησε εξάλλου την δημοσκόπηση αυτή των εργοδοτών, σημειώνοντας ότι μόνον το 20% των εργοστασίων υφαντουργίας στη χώρα καταβάλλει τον νέο κατώτατο μισθό.

Παρά την αύξηση αυτή που τους δόθηκε, οι εργαζόμενοι στον υφαντουργικό τομέα του Μπανγκλαντές παραμένουν οι πιο κακοπληρωμένοι στον κόσμο, ενώ η κατάρρευση τον περσινό Απρίλιο του συγκροτήματος Ράνα Πλάζα, το οποίο στέγαζε πολλές υφαντουργικές μονάδες, προκαλώντας τον θάνατο 1.135 ανθρώπων, έφερε στο φως τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους μισθούς πείνας των εργατών του τομέα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.