ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του matrix24.gr στον Εθελοντισμό

ΕΛΙΞ- Οι νέοι γυρίζουν τον κόσμο και δημιουργούν

Τα εθελοντικά προγράμματα της ΕΛΙΞ έχουν δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέες και νέους να γίνουν παγκόσμιοι πολίτες, να αφήσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους στις πιο μακρινές γωνιές του πλανήτη και να γίνουν φορείς πολιτισμών, ιδεών και αξιών, ζώντας ταυτόχρονα μια εμπειρία που τους μένει αξέχαστη για όλη τη ζωή τους.

ΕΛΙΞ- Οι νέοι γυρίζουν τον κόσμο και δημιουργούν

Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί εθελοντικές δράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα

Η ΕΛΙΞ οργανώνει και συμμετέχει σε ημερήσιες ή λίγων ημερών δράσεις στην Ελλάδα (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί δασών ή παραλιών, δράσεις ευαισθητοποίησης, κοινωνικές). Η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις είναι ελεύθερη για όλους.

Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία EVS

Είναι προγράμματα που πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουν διάρκεια από 2 έως 12 μήνες και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους 18-30 να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία, σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κοινωνική πολιτική για νέους, η αναπηρία, η πληροφόρηση νέων και άλλα. Η ΕΛΙΞ δίνει την ευκαιρία σε κατοίκους της Ελλάδας (Έλληνες ή μη) να πάρουν μέρος σε προγράμματα του εξωτερικού και υποδέχεται ξένους εθελοντές στην Ελλάδα είτε για προγράμματα που υλοποιεί η ίδια η οργάνωση είτε για προγράμματα που υλοποιούνται, με δικό της συντονισμό, σε άλλους φορείς.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Εθνική Υπηρεσία στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ε.Ε. «ERASMUS+» και υπάρχουν  3 ετήσιες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, οι οποίες είναι καταληκτικές και ισχύουν για όλες τις Αποκεντρωμένες Δράσεις του Προγράμματος.

Οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • Για προγράμματα που ξεκινούν μεταξύ 17 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι η 17η Μαρτίου.
  • Για προγράμματα που ξεκινούν μεταξύ 1η Αυγούστου και 28 Φεβρουαρίου, η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι η 30η Απριλίου.
  • Για προγράμματα που ξεκινούν μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής συμμετοχής είναι η 1η Οκτωβρίου.

Προγράμματα εθελοντικής εργασίας (Workcamps)

Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς εθελοντικές δράσεις, μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προγράμματα αυτά έχουν αντικείμενο:

  • την προστασία του περιβάλλοντος, όπως εργασίες σε προστατευόμενες περιοχές, δεντροφυτεύσεις κ.α.
  • τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εργασίες σε παραδοσιακά κτίσματα, πολιτιστικά κέντρα κ.α.
  • την προώθηση του πολιτισμού με συμμετοχή σε φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τοπικές εορτές κ.α.
  • την κοινωνική προσφορά, όπως απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, εργασίες σε σχολεία και παιδικές χαρές, στήριξη ατόμων με αναπηρία κ.α.

Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας πραγματοποιούνται όλη τη χρονιά, κυρίως όμως το καλοκαίρι. Κάθε πρόγραμμα φιλοξενεί 15-20 εθελοντές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται 5 μέρες τη βδομάδα για 6 ώρες τη μέρα. Υπεύθυνοι για το συντονισμό τους είναι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι ομαδάρχες.

Μια από τις προϋποθέσεις είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, εκτός αν αναφέρεται διαφορετική γλώσσα. Ο εθελοντής οφείλει να καταβάλλει ένα ποσό συμμετοχής, ανάλογα με το πρόγραμμα, καθώς και τις ταξιδιωτικές του δαπάνες, μιας και η οργάνωση παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.elix.org.gr/index.php/el/elix-ngo-gr για να ενημερωθείτε για τις εθελοντικές δράσεις που οργανώνει η ΕΛΙΞ και να επιλέξετε αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον σας και ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σας. Για την κάθε δράση, δίνονται πληροφορίες συμμετοχής.

elix2

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.