ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν οι δανειστές για νέο μνημόνιο και μέτρα 14 δισ. ευρώ

Ετοιμάζονται για ...τροϊκό πόλεμο στην Αθήνα

Κλίμα δυσφορίας επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών έναντι της τρόικας, μετά την απόρριψη από πλευράς πιστωτών των ισοδύναμων μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Ετοιμάζονται για ...τροϊκό πόλεμο στην Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα στην επικείμενη διαπραγμάτευση πέρα από τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα προβάλλει στους δανειστές και την κοινωνική κατάσταση, υπερτονίζοντας τα λάθη της συνταγής τους που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Παναγιώτη Καρακούση, που τόνισε πως «η τρόικα βλέπει την Ελλάδα ως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι», αφού όπως εξήγησε οι δανειστές «δεν δίνουν δεκάρα για τις συνέπειες στην ανεργία, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική συνοχή».

«Η καχυποψία ήταν μόνιμη, αναγκαζόμασταν να υπομείνουμε την υπεροψία τους γιατί βλέπαμε μπροστά μας την κατάρρευση της χώρας», είπε ακόμη ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε οργισμένο τόνο δήλωνε ότι «οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου». Και τόνιζε πως ειδικά δε με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο- τα οποία η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα-, αφ’ ενός μεν η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, ενώ αφ’ ετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αν και κάποιος θα έλεγε πως η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για «πόλεμο» αντιπαραθέτοντας επίσης άκαμπτη στάση στην σκληρότητα της τρόικα, επισήμως ο Γιάννης Στουρνάρας χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα λέγοντας μάλιστα ότι οι πιστωτές δεν απορρίπτουν… ακριβώς τα ισοδύναμα: Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο δήλωνε πως «Δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».

Επί του παρόντος, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πει το «ναι» στα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300- 400 εκατ. ευρώ.

«Πίεση» ασκείται στην ελληνική πλευρά και μέσω των νέων εκτιμήσεων για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015 , καθώς η τρόικα ενώ αρχικά το υπολόγιζε στα 10,9 δισ. ευρώ τώρα ανεβάζει το ύψος του στα 14 δισ. ευρώ: Αυτό θα καθορίσει και την εκταμίευση ενός νέου δανείου και όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες, τόσο πιο κοντά έρχεται ενδεχομένως και η υπογραφή του τρίτου κατά σειρά μνημονίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.