ΕΛΛΑΔΑ

Εκπέμπουν SOS

Οι γενναίοι της Σαμοθράκης…

Στο πόδι βρίσκονται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης εκπέμποντας για μια ακόμη φορά το δικό τους SOS.

Οι γενναίοι της Σαμοθράκης…

Της Μαρίας Νικολάου

Εκτός από τις συνέπειες της κρίσης και τον δύσκολο χειμώνα έχουν να αντιμετωπίσουν και την διαχρονική εγκατάλειψη της πολιτείας. Με επιστολή τους οι 3000 ακρίτες – κάτοικοι του νησιού - προς τα αρμόδια υπουργεία διεκδικούν την αυτονόητη, όπως σημειώνουν, ισότιμη αντιμετώπιση τους σαν Έλληνες πολίτες εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη του υγιούς βιοτικού και τουριστικού ανταγωνισμού μεταξύ των νησιών.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν την απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών προκειμένου να καταστεί άμεσα βιώσιμος ο Δήμος Σαμοθράκης, με στόχο, την σε βραχύ χρονικό διάστημα οικονομική ανάκαμψη του από ίδιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει και παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Την διασφάλιση όχι μόνο του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου Σαμοθράκης και των Νομικών Προσώπων του αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων. Την προώθηση των λοιπών αναπτυξιακών ζητημάτων του νησιού από την Ελληνική Πολιτεία, που όπως σημειώνουν παλιά έμπειρα στελέχη της Τ.Α. χρονίζουν. Επίσης, διεκδικούν να σταματήσει η υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο νησί προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι ασφάλειας, υγείας και γενικότερα ποιότητας ζωής.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στην απογύμνωση του ΚΥΣ από επιστημονικό - ιατρικό προσωπικό η κατάργηση του τελωνείου που καθιστά αδύνατη τη σύνδεση του νησιού με κοντινά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας καθώς και την επίσκεψη τουριστικών πλοίων. Στην υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Σαμοθράκης σε Λιμενικό Τμήμα με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς και του Δασαρχείου. Στην έλλειψη Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και άλλων κοινωφελών υπηρεσιών (ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι του ξεχασμένου νησιού «Ο Δήμος Σαμοθράκης που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού, προσπαθεί για σειρά ετών να αναδείξει ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κράτος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Από την εφαρμογή του Καλλικράτη η κατανομή πόρων γίνεται με τα προβλεπόμενα κριτήρια σε συνάρτηση με τις αποφάσεις κεντρικών οργάνων. Διαπιστώνουμε ότι ορισμένα νησιά έχουν ευνοηθεί και ορισμένα έχουν σαφώς αδικηθεί, διότι λαμβάνεται υπόψη κυρίως το πληθυσμιακό κριτήριο και άλλα όπως η έκταση, αλλά όχι οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου (γεωμορφολογία, αριθμός οικισμών, ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες και φυσικά η αύξηση πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο κ.λ.π.».

Τα τρία τελευταία έτη έχουν γίνει περικοπές αναλογικά σε όλους τους Δήμους, αλλά για τον Δήμο Σαμοθράκης, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έτη οι περικοπές αυτές με τις ανάλογες κρατήσεις και τις παρακρατήσεις από προκαταβολές που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να λαμβάνει, έχουν ως αποτέλεσμα η μηναία κατανομή ΚΑΠ να μην ξεπερνάει τα 39.000,00 ευρώ η δε μείωση της ΣΑΤΑ ειδικά για το έτος 2014 έχει χάσει το χαρακτήρα της (75.000,00 ευρώ). ενώ οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου αγγίζουν τις 120.000 μηνιαίως. Οι περικοπές πόρων στους Ο.Τ.Α τα τελευταία δύο έτη ξεπερνούν το 50% . Ήδη δρομολογούνται δυναμικές κινητοποιήσεις κάτι το οποίο αποφασίστηκε στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2014 και είχε χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης, Οι Σαμοθρακίτες άλλωστε έχουν δείξει ότι μπορούν εκτός από πολύ φιλόξενοι να είναι και πολύ αγωνιστικοί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.