ΚΟΣΜΟΣ

Μαθήματα αλληλεγγύης από τον πρώην πρόεδρο της χώρας

Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

Ο Λεονίντ Κραβτσούκ που έγινε το 1991 ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας προειδοποίησε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση.

Ουκρανία στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου

«Ολόκληρος ο κόσμος το καταλαβαίνει, και η Ουκρανία το καταλαβαίνει, ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Λεονίντ Κραβτσούκ, πρόεδρος της Ουκρανίας από το 1991 έως το 1994, καλώντας τους βουλευτές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης. «Πρόκειται για επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», πρόσθεσε. Η ομιλία του έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους Ουκρανούς βουλευτές. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήσαν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο Λεονίντ Κραβτσούκ έλαβε τον λόγο κατά την έναρξη νέας συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη στην διευθέτηση της κρίσης που προκάλεσε το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία και έχει πάρει την τελευταία εβδομάδα βίαιη τροπή.

Το κοινοβούλιο συνήλθε από χθες σε έκτακτη σύνοδο κατά την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση, οι βουλευτές ενέκριναν την αναίρεση των νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στην συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίοι ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου και προκάλεσαν την ριζοσπαστικοποίηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα της αμνήστευσης των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία. Το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών απαιτεί σε αντάλλαγμα τον τερματισμό της κατάληψης του κέντρου του Κιέβου και των κτιρίων των τοπικών διοικήσεων σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.